wtorek, 20 sierpnia 2013

Kruche babeczki z kremem porzeczkowym i biala czekolada

Babeczki ... pyszne, efektowne, z dwoma kremami ... Porzeczkowym z mascarpone i dodajacym delikatnej slodyczy kremem z bialej czekolady ...
Krem z mascarpone mozna wykonac wlasciwie tez z innych owocow swiezych lub mrozonych ( czarnych porzeczek, jagod, malin, truskawek ).
Kremy najlepiej jest przygotowac dzien wczesniej np. wieczorem.
Bardzo Polecam :)

Kruche babeczki z kremem porzeczkowym i kremem z bialej czekolady



Ciasto na babeczki (11-12 sztuk):

175 gram maki pszennej
100 gram zimnego masla
1 lyzka cukru pudru
1 zoltko

Do maki dodac pokrojone w kostke maslo, zoltko i cukier. Zagniesc szybko ciasto, zawinac w folie spozywcza i schlodzic 1/2 godz. w lodowce.
Nastepnie rozwalkowac na grubosc ok. 2-3 mm ( jesli sie bardzo lepi mozna delikatnie, ale delikatnie! oproszyc maka.
Wycinac kolka takiej wielkosci aby pasowaly do formy na muffinki.
Forme na muffinki wczesniej wysmarowac roztopionym maslem,  wlozyc wyciety kawalek ciasta, wylepic, zeby dobrze przylegalo do dna i brzegow, ponakluwac widelcem.
Piec okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W trakcie pieczenia mozna przykryc arkuszem papieru do pieczenia, co ochroni babeczki przed nadmiernym przypieczeniem.
Wyjac i pozostawic w formie na kratce do calkowitego ostudzenia.

Krem z bialej czekolady:

1/2 szkl. smietany kremowki
150 gram bialej czekolady ( polamanej w kostki)

Smietane w malutkim garnczku doprowadzic do wrzenia ( nie gotowac ), zestawic z ognia, dodac polamana czekolade, odczekac chwile, dokladnie wymieszac.
Garnczek przykryc folia spozywcza, poczekac az wystygnie i schowac do lodowki, najlepiej na cala noc.
Nastepnego dnia zmiksowac az powstanie jednolity krem, miksowac nie za dlugo ok. 2 minutki.

Krem porzeczkowy:

250 gram porzeczek
1/2 szkl. cukru
1 lyzka soku z cytryny
2 lyzeczki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 lyzce zimnej wody
4 gramy zelatyny ( 1 lyzeczka zelatyny w proszku lub 2 listki ... ostatnio wole w listkach, bo wedlug mnie  latwiej sie rozpuszcza i az tak mocno nie smierdzi ;)

Zeletyne namoczyc ( w proszku w odrobinie wody - w listkach zalac zimna woda ).
Porzeczki obrac, umyc, wrzucic do garnka, dodac cukier i postawic na sredni ogien, mieszac, az cukier sie rozpusci.
Nastepnie dodac sok z cytryny i rozpuszczona make ziemniaczana, zagotowac caly czas mieszajac, powstaly kisiel przetrzec przez sito.
Do goracego jeszcze kislu dodac namoczona zelatyne i dobrze wymieszac.
Odstawic do ostygniecia a nastepnie schowac do lodowki, najlepiej na cala noc.
Nastepnego dnia zmiksowac z 350 gram serka mascarpone.

Napelnic babeczki kremem, na spod krem z bialej czekolady, na wierzch krem porzeczkowy, gotowe!

*** Babeczki napelnic kremem najlepiej krotko przed podaniem ( na drugi dzien krem porzeczkowy nadal jest smaczny ale nie wyglada juz tak ladnie ).
Prześlij komentarz

Printfriendly