Ciasto wilgotne, w smaku wyraznie cytrynowe. Nieskomplikowane w przygotowaniu. Idealne na sniadanie jak i na bardziej uroczysta okazje ... Polecam :)
Sniadaniowe ciasto cytrynowe |
3/4 szklanki drobnego cukru do wypiekow
1,5 szklanki maki pszennej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
6 lyzek masla
4 jajka
125 gram kwasnej smietany
3,5 lyzki soku z cytryny
skorka otarta z 3 ( wczesniej sparzonych i wyszorowanych ) cytryn
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok z polowy cytryny
odrobina goracej wody
Wszystkie skladniki do ciasta wyjac odpowiednio wczesniej z lodowki aby nabraly temperatury pokojowej.
Make, cukier i proszek do pieczenia wymieszac i nastepnie przesiac. Jajka rozbeltac lekko widelcem, dodac do przesianej maki i zmiksowac do polaczenia skladnikow.
Maslo rozpuscic i wystudzic. Ostudzone maslo polaczyc ze smietana, sokiem, i skorka z cytryny. Wlac do ciasta i wymieszac ( lyzka) do polaczenia skladnikow.
Ciasto mozna upiec w keksowce ( ja uzylam keksowke wielkosci 10/30 cm, ale mozna uzyc ciut mniejsza ), albo w sredniej wielkosci okraglej formie z kominem. Pieklam i tak i tak.
Keksowke mozna wylozyc papierem do pieczenia, forme z kominem nalezy wysmarowac roztopionym maslem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni ( bez termoobiegu ) przez okolo 50 minut, Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzic patyczkiem. Patyczek wetkniety w ciasto powinnien byc suchy.
Upieczone ciasto wyjac z piekarnika i pozostawic do ostygniecia.
Nastepnie przygotowac lukier. Cukier puder i sok z cytryny rozprowadzic w garnuszku, dolewajac odpowiednio troszke goracej wody. Lukier nie powinien byc ani za gesty ani za rzadki.
Polac wystudzone ciasto.
Smacznego!
I jeszcze zdjecie ciasta w wersji bardziej swiatecznej :)
Do ozdobienia ciasta uzylam gestszego lukru, zabarwionego odpowiednio barwnikami spozywczymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz