wtorek, 2 lipca 2013

Pavlova

Nagromadzilo mi sie bialek w zamrazalce, wiec pomyslalam, ze dla odmiany ( bo zawsze beziki ) upieke Pavlova. Kruchy, piankowy, delikatny jak chmurka ... przepyszny deser.

Pavlova z truskawkami


Pavlova to rodzaj bezowego torcika z bita smietana i swiezymi owocami. Powstala w Australii albo Nowej Zelandii na czesc rosyjskiej primabaleriny Anny Pawlowej. Faktycznie swym wygladem i delikatnoscia przypomina tutu czyli spodniczke baletnicy.

Pavlova:

6 bialek
300 gram drobnego cukru
1 lyzeczka skrobi kukurydzianej
1 lyzeczka soku z cytryny
szczypta soli

Krem:

500 gram truskawek ( lub inne pasujace owoce )
250 gram serka mascarpone
200 ml smietany kremowki
3 lyzki cukru ( uzylam trzcinowy, moze byc zwykly )
2 pelne lyzeczki zelatyny
garsc uprazonych i zmiksowanych migdalow ( moze byc ale nie musi )

Bialka ze szczypta soli ubij na sztywno, nastepnie nadal ubijajac dodawaj po troszku cukier. Na koniec dodaj sok z cytryny i skrobie i jeszcze raz zmiksuj.
Duza blache wyloz papierem do pieczenia, na papierze narysuj okrag o srednicy 20 cm, nie wiekszy poniewaz Pavlova jeszcze urosnie.
Ubite bialka wyloz na papier formujac kolo. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( bez termoobiegu ) i po 5 minutach zmniejsz temperature do 140 stopni, piecz okolo 2 godz., nastepnie wylacz i uchyl piekarnik i pozostaw do ostygniecia.

Zelatyne zalej zimna woda, tyle zeby przykryla proszek, wymieszaj i odstaw do napecznienia. Truskawki oczysc, umyj, kilka odloz do dekoracji, reszte zmiksuj.
Do puree z truskawek dodaj cukier i podgrzej na malym ogniu, ale nie gotuj. Zdejmij garnek z ognia, dodaj podziabana lyzeczka zelatyne i energicznie wymieszaj, tak zeby zelatyna calkowicie sie rozpuscila i nie pozostawila grudek. Odstaw do calkowitego ostygniecia, ale nie na bardzo dlugo, zeby zelatyna sie nie sciela.
Zimne puree truskawkowe zmiksuj z serkiem mascarpone. Osobno ubij smietane na sztywno, dodaj do serka i delikatnie wymieszaj szpatulka.
Ostygnieta Pavlova ostroznie oderwij od papieru, a raczej papier od niej. Na wierzch naloz krem, ozdob swiezymi truskawkami, posyp uprazonymi migdalami i rozkoszuj sie kazdym kesem ...

Smacznego :)



Prześlij komentarz

Printfriendly