Pavlova z truskawkami |
Pavlova:
6 bialek
300 gram drobnego cukru
1 lyzeczka skrobi kukurydzianej
1 lyzeczka soku z cytryny
szczypta soli
Krem:
500 gram truskawek ( lub inne pasujace owoce )
250 gram serka mascarpone
200 ml smietany kremowki
3 lyzki cukru ( uzylam trzcinowy, moze byc zwykly )
2 pelne lyzeczki zelatyny
garsc uprazonych i zmiksowanych migdalow ( moze byc ale nie musi )
Bialka ze szczypta soli ubij na sztywno, nastepnie nadal ubijajac dodawaj po troszku cukier. Na koniec dodaj sok z cytryny i skrobie i jeszcze raz zmiksuj.
Duza blache wyloz papierem do pieczenia, na papierze narysuj okrag o srednicy 20 cm, nie wiekszy poniewaz Pavlova jeszcze urosnie.
Ubite bialka wyloz na papier formujac kolo. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( bez termoobiegu ) i po 5 minutach zmniejsz temperature do 140 stopni, piecz okolo 2 godz., nastepnie wylacz i uchyl piekarnik i pozostaw do ostygniecia.
Zelatyne zalej zimna woda, tyle zeby przykryla proszek, wymieszaj i odstaw do napecznienia. Truskawki oczysc, umyj, kilka odloz do dekoracji, reszte zmiksuj.
Do puree z truskawek dodaj cukier i podgrzej na malym ogniu, ale nie gotuj. Zdejmij garnek z ognia, dodaj podziabana lyzeczka zelatyne i energicznie wymieszaj, tak zeby zelatyna calkowicie sie rozpuscila i nie pozostawila grudek. Odstaw do calkowitego ostygniecia, ale nie na bardzo dlugo, zeby zelatyna sie nie sciela.
Zimne puree truskawkowe zmiksuj z serkiem mascarpone. Osobno ubij smietane na sztywno, dodaj do serka i delikatnie wymieszaj szpatulka.
Ostygnieta Pavlova ostroznie oderwij od papieru, a raczej papier od niej. Na wierzch naloz krem, ozdob swiezymi truskawkami, posyp uprazonymi migdalami i rozkoszuj sie kazdym kesem ...
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz