piątek, 5 lipca 2013

Torcik jogurtowy z mango

Uwielbiam mango ... wprawdzie to ktore mozna dostac w Europie umywa sie smakiem do tego np. z Egiptu, ale teraz wlasnie ( mam na mysli pore roku ) mozna trafic i w naszych marketach na dosyc dojrzale. Dojrzale znaczy miekkie, pachnace i slodkie ;)

Torcik jogurtowy z mango


Bedac w Egipcie pochlanialam je na kilogramy, praktycznie przez caly dzien moglam jesc tylko mango. Widzac to tesciowa robila mi zawsze zapas na powrot do Holandii. W efekcie koncowym to 30 kg mango, znaczy sie pelna wielka walizka i bezcenna mina celnika na lotnisku ... przepuszczal ;)

Wczoraj wpadl mi do glowy pomysl na deser na zimno, mozna powiedziec, ze bez pieczenia. Wyglada jak sernik na zimno, ale jest jeszcze lzejszy, bowiem przygotowany z jogurtu.
Pieknie wygladajacy, marmurkowy, delikatny i nie za slodki, puszysty i orzezwiajacy ... co tu duzo mowic, deser w sam raz na lato.


Spod:

160 gram herbatnikow pelnoziarnistych typu digestive
60 gram masla

Tortownice o srednicy 20-22 cm wyloz papierem, samo dno ( zamiast papieru mozna tez posmarowac roztopionym maslem, rowniez tylko samo dno ).
Maslo roztop na malutkim ogniu a herbatniki rozdrobnij na tzw. piasek, najwygodniej jest to zrobic blenderem.
Wymieszaj razem, mieszanke wsyp do tortownicy i uklep lyzka rowny spod.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiecz przez ok. 12-15 minut. Jesli podczas pieczenia spod troche urosnie to przyklep go delikatnie lyzka.

Mus z mango:
650 ml zmiksowanego na puree mango ( ok. 2 duze mango - naprawde mocno dojrzale )
sok z 1/2 limonki
3 lyzki cukru ( mozna dodac wiecej, jesli mango nie jest zbyt slodkie )
2 czubate lyzeczki + 1 plaska zelatyny ***

Zelatyne zalej taka iloscia zimnej wody aby dobrze ja przykryla, wymieszaj i odstaw do napecznienia.
Mus z mango podgrzej z cukrem i sokiem z limonki, nie gotuj, napeczniala zelatyne podziab lyzeczka i dodaj do goracego musu, dobrze wymieszaj, aby zelatyna calkowicie sie rozpuscila.
Odstaw do calkowitego ostygniecia.

Masa jogurtowa:

500 gram gestego jogurtu np. greckiego
100 ml mleka
150 ml smietany kremowki
5 lyzek cukru
2 lyzeczki esencji waniliowej
2 czubate lyzeczki + 1 plaska zelatyny

Zelatyne zalej mlekiem, odczekaj chwile i podgrzej w mikrofalowce 1,5 min. 650 W, dokladnie wymieszaj. Poczekaj az ostygnie i wlej do jogurtu. Dodaj cukier, esencje waniliowa i wymieszaj, mozesz krotko przemiksowac.
Smietane ubij na sztywno i polacz delikatnie szpatulka razem z jogurtem.

Nakladaj do tortownicy chochelka na zmiane to jogurt to mus z mango, lejac po okregu. Nastepnie wez patyczek do szaszlykow i calosc delikatnie zamieszaj, rysujac kola.
W ten sposob powinnien utworzyc sie marmurkowy wzor.

Wstaw do lodowki i czekaj cierpliwie ;) Kilka godzin a najlepiej cala noc.

Torcik po calej nocy powinnien byc na tyle sztywny, ze mozna go spokojnie przeniesc z papieru na talerz. Wystarczy podwazyc go duzym szerokim nozem i pewnym ruchem szybko przeniesc.

Smacznego :)


Torcik jogurtowy z mango


A tak wyglada moje prawdziwie dojrzaje mango ... te akurat kochana tesciowa wyslala paczka ;)



Prześlij komentarz

Printfriendly