piątek, 26 lipca 2013

Chlebek bananowy - Bananenbrood

Zdarza sie, ze banany, ktore poleza kilka dni czernieja z wierzchu i robia sie malo apetyczne ... no i zaczyna brakowac na nie chetnych ;) Polecam prosty i niezawodny przepis na bardzo smaczny i doslownie rozplywajacy sie w ustach chlebek bananowy. Bardzo latwy w przygotowaniu i bez uzycia miksera.

Przepis wzielam z www.mojewypieki.com i tylko odrobine go zmodyfikowalam.

Chlebek bananowy - Bananenbrood



Chlebek bananowy

3 lub 4 dojrzale banany
1/3 szklanki oleju ( rzepakowy, slonecznikowy )
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 roztrzepane widelcem jajko
1 lyzeczka esencji waniliowej
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki maki ( uzywam orkiszowej )
duza garsc orzechow wloskich ( pokruszonych na duze kawalki )

Banany rozgniesc w misce widelcem, ale nie na calkowita miazge, niech pozostana widoczne kawaleczki. Banany wymieszac lyzka z olejem, wmieszac cukier, roztrzepane jajko, wanilie i pokruszone orzechy. Dodac make wymieszana z sola i soda, wymieszac.

Wlac do foremki keksowki o wymiarach ok. 10 x 30 cm wylozonej papierem do pieczenia, wstawic do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec 1 godzine.
Mozliwe, ze wierzch szybciej zbrazowieje, wtedy nalezy przykryc chlebek kawalkiem papieru do pieczenia i piec dalej bez obaw ;)
Wyjac chlebek z piekarnika i pozostawic w foremce do ostygniecia.

Smacznego !

Nu in het Nederlands :)

*** In deze recept hoeft geen mixer te gebruiken.
*** kopje 250 ml

Bananenbrood

3-4 geprakte overrijpe bananen
1/3 kopje olie 3/4 kopje suiker ( riet suiker vind ik hier lekker )
1 losgeklopte ei
1 tl vanille aroma
1 tl baksoda
snufje zout
1,5 kopje bloem ( gewone tarwebloem of volkoren of speltbloem )
1/2 kopje walnoten ( gebroken )

Verwarm de oven tot 170 graden Celsius.
Bakvorm moet je bekleden met bakpapier.
Roer met een lepel  de losgeklopte ei met geprakte bananen, olie, suiker, walnoten en vanille aroma erdoor.
In aparte kom meng de bloem met zout en baksoda.
Giet de bloem in het bananenmengsel en roer erdoor totdat alles goed gemengd is.
Giet het mengsel in de cakevorm.
Bak 60 min.
Als je een prikker in de cake steekt die er schoon weer uitkomt, dan is de cake klaar.
Laat de cake in de vorm op een rooster afkoelen.




Prześlij komentarz

Printfriendly