wtorek, 2 lipca 2013

Pasztet z soczewicy

Soczewica, roslina straczkowa. Szczegolnie ceniona na Bliskim Wschodzie. Stanowila jedno z glownych zrodel pozywienia dla starozytnych Egipcjan, Rzymian czy Grekow.
Ogolnie nazywana pokarmem ubogich sama jest jednym z najbogatszych zrodel bialka roslinnego.
Zawiera takze witaminy C, PP, i z grupy B oraz wapn i fosfor czyli bardzo wazne budulce dla naszych kosci. Spozywana w duzej ilosci wzmacnia uklad krwionosny, poniewaz wysoka w niej zawartosc zelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu sie czerwonych krwinek i podnosci poziom hemoglobiny.
Dodatkowo daje poczucie sytosci, dzieki czemu zmniejsza nasz apetyt na slodycze ;)

Pasztet z soczewicy




Garsc soczewicy czesto dodaje do zimowych zup, jako naturalny zagestnik ( zamiast zasmazki ) lub robie z niej np. pasztet.  Zdrowy, smaczny, lekko pikantny ... mozna traktowac go jako samodzielne danie, przystawke, lub dodatek do mies. Przepis podpatrzylam pare lat temu w tv.

Skladniki:

2 srednie marchewki
1 cebula
2 lyzeczki nasion kolendry ( uprazyc na suchej patelni i rozgniesc w mozdzierzu albo lyzeczka )
1/2 lyzeczki platkow chili
2 lyzeczki garam masala *** lub curry
500 gram czerwonej soczewicy ( czerwona nie trzeba wczesniej namaczac )
2 zabki czosnku
2 cm swiezego imbiru
sol
oliwa
garsc uprazonych pestek z dyni lub slonecznika
2 jajka

Do przygotowania najlepiej jest uzyc duzego woka albo duzej, glebokiej patelni.
Cebule pokroic w kostke, zeszklic na odrobinie oliwy.
Marchewke zetrzec na grubych oczkach, dodac do podsmazonej cebuli, dodac uprazona i rozgnieciona kolendre, chili. Wsypac soczewice, wszystko przesmazyc ok. 1 min. i zalac zimna woda. Wody powinno byc tyle zeby zakrywala calosc.
Gotowac na malym ogniu co jakis czas mieszajac do momentu az masa zgestnieje. Pod koniec dodac starty na drobnej tarce imbir, posiekany na drobno czosnek i 2 lyzeczki garam masala.
Zestawic z ognia, poczekac az odrobinke przestygnie.
W tym czasie forme keksowke o wymiarach 30/10 cm wylozyc papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzac do 160 stopni.
Do przestudzonej lekko masy wsypac uprazone wczesniej na suchej patelni pestki, dodac jajka i wymieszac.
Mase przelozyc do foremki, wyrownac lyzka.
Piec ok. 45 min. bez termoobiegu


Smacznego :)

*** Garam masala to nieodzowna przyprawa kuchni indyjskiej. W sklad wchodza m.in.  kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, lisc laurowy, gozdziki, cynamon, chili, galka muszkatolowa.





Prześlij komentarz

Printfriendly