Torcik jest piekny, smaczny a przy tym wbrew pozorom banalnie prosty w wykonaniu. Istne cudo :)
Rustykalny torcik ze szpinakiem |
Oryginalny przepis w jezyku wloskim znajdziecie tutaj. Ja skorzystalam z tego w jezyku angielskim.
English version hier.
Ciasto:
500 gram maki pszennej
90 ml oliwy extra vergine
200 ml bialego wytrawnego wina ( cieplego, wino delikatnie podgrzac, nie gotowac ), zamiast wina moze byc ciepla woda, ale wino nadaje ciastu lekko wtrawnego smaczku
2 lyzeczki soli
Wymieszac skaldniki w misce najpierw lyzka, przelozyc na stolnice i dalej wyrabiac recznie, jak ciasto na pierogi. Gdy ciasto bedzie juz gladkie i sprezyste owinac folia spozywcza i odlozyc na czas przygotowywania farszu.
Farsz:
300 gram szpinaku
350 gram serka ricotta
100 gram tartego sera Parmigiano Reggiano albo Grana Padano
1/2 lyzeczki drobno posiekanego czosnku
1 jajko
sol i pieprz do smaku
bulka tarta
Swieze liscie szpinaku wrzucic do duzego garnka, zalac zimna woda, doprowadzic do zagotowania i gotowac okolo 3 minuty. Ugotowany szpinak odcisnac dlonia od nadmiaru wody, wymieszac z serkiem rikotta, tartym serem, jajkiem i doprawic do smaku sola i pieprzem.
- ciasto podziel na 2 kawalki i rozwalkuj na 2 okregi o srednicy 30 cm.
- jeden rozwalkowany placek poloz na blache do pieczenia wylozona papierem do pieczenia, posyp go bulka tarta ( ja tym razem zapomnialam, ale jest to konieczne, bulka pochlania nadmiar wilgoci )
- wyloz farsz tworzac kulke posrodku i pierscien dookola, tak jak na zdjeciu ponizej
- przykryj calosc drugim rozwalkowanym kawalkiem ciasta
- brzeg sklej dociskajac dokladnie widelcem
- wyrownaj brzeg odcinajac nadmiar ciasta nozem do pizzy
- na srodku poloz szklanke, filizanke czy miseczke o takiej srednicy by obejmowala srodkowy farsz
- dookola szklanki nakluj okreg widelcem
- ostrym nozem podziel cale kolo na rowne platki
- kazdy platek obroc o 90 stopni, farszem do gory
Przygotowanie ciasta krok po kroku:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz