środa, 26 czerwca 2013

Rustykalny torcik ze szpinakiem

Gdy zobaczylam to cudo wczoraj przypadkiem na necie to nie moglam sie powstrzymac i postanowilam zmienic plany obiadowe :)
Torcik jest piekny, smaczny a przy tym wbrew pozorom banalnie prosty w wykonaniu. Istne cudo :)

Rustykalny torcik ze szpinakiem




Oryginalny przepis w jezyku wloskim znajdziecie tutaj. Ja skorzystalam z tego w jezyku angielskim.

English version hier.

Ciasto:

500 gram maki pszennej
90 ml oliwy extra vergine
200 ml bialego wytrawnego wina ( cieplego, wino delikatnie podgrzac, nie gotowac ), zamiast wina moze byc ciepla woda, ale wino nadaje ciastu lekko wtrawnego smaczku
2 lyzeczki soli

Wymieszac skaldniki w misce najpierw lyzka, przelozyc na stolnice i dalej wyrabiac recznie, jak ciasto na pierogi. Gdy ciasto bedzie juz gladkie i sprezyste owinac folia spozywcza i odlozyc na czas przygotowywania farszu.

Farsz:

300 gram szpinaku
350 gram serka ricotta
100 gram tartego sera Parmigiano Reggiano albo Grana Padano
1/2 lyzeczki drobno posiekanego czosnku
1 jajko
sol i pieprz do smaku
bulka tarta

Swieze liscie szpinaku wrzucic do duzego garnka, zalac zimna woda, doprowadzic do zagotowania i gotowac okolo 3 minuty. Ugotowany szpinak odcisnac dlonia od nadmiaru wody, wymieszac z serkiem rikotta, tartym serem, jajkiem i doprawic do smaku sola i pieprzem.

  • ciasto podziel na 2 kawalki i rozwalkuj na 2 okregi o srednicy 30 cm.
  • jeden rozwalkowany placek poloz na blache do pieczenia wylozona papierem do pieczenia, posyp go bulka tarta ( ja tym razem zapomnialam, ale jest to konieczne, bulka pochlania nadmiar wilgoci )
  • wyloz farsz tworzac kulke posrodku i pierscien dookola, tak jak na zdjeciu ponizej
  • przykryj calosc drugim rozwalkowanym kawalkiem ciasta
  • brzeg sklej dociskajac dokladnie widelcem
  • wyrownaj brzeg odcinajac nadmiar ciasta nozem do pizzy
  • na srodku poloz szklanke, filizanke czy miseczke o takiej srednicy by obejmowala srodkowy farsz
  • dookola szklanki nakluj okreg widelcem
  • ostrym nozem podziel cale kolo na rowne platki
  • kazdy platek obroc o 90 stopni, farszem do gory
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ( bez termoobiegu ), w oryginale czas pieczenia to 30 min. ja pieklam przez okolo 45 min., ale wszystko zalezy od piekarnika. Wazne zeby ciasto pomiedzy platkami sie dopieklo.


Przygotowanie ciasta krok po kroku:











Przyjemnosci w robieniu i smacznego zycze :)
Prześlij komentarz

Printfriendly