poniedziałek, 17 czerwca 2013

Quiche z lososiem i szpinakiem

I znowu quiche ... rowniez na ciescie francuskim jak quiche Zielono Mi, ale tym razem w wersji szpinakowo-lososiowej :)







Skladniki:

Ciasto francuskie
bulka tarta
maslo do posmarowania formy ( najlepiej klarowane )

Forme przygotowac w ten sam sposob jak w przepisie na Quiche Zielono Mi.

Skladniki na farsz:

350 gram lososia
450 gram swiezego szpinaku
1 srednia szalotka
4-5 zabkow czosnku
5 jajek
250 ml slodkiej smietany
100 gram tartego zoltego sera
3-4 galazki tymianku lub z pol lyzeczki suszonego
sol i pieprz do smaku

Szpinak umyc i poobrywac ogonki, osuszyc i sparzyc na suchej patelni. Czyli rozgrzac duza patelnie bez tluszczu, wrzucic na nia osuszone liscie szpinaku i poczekac az zwiednie. Trwa to bardzo krotko.
Zwiedniety szpinak najlepiej wrzucic na sitko, bo puszcza wode i odstawic.

Lososia umyc, osuszyc recznikiem papierowym, posolic, popieprzyc i obsmazyc krotko, tylko do sciecia sie miesa ( zeby nie przesuszyc ). Najlepiej na grilowanej patelni posmarowanej oliwa.

Szalotke pokroic w kostke, czosnek w plasterki i zeszklic razem na odrobinie oliwy lub masla.

Jajka roztrzepac trzepaczka ze smietana, wymieszac z serem, dodac oberwane listki tymianku, przyprawic sola i pieprzem.

Na przygotowanym uprzednio ciescie ulozyc kawaleczki lososia, szpinak, zeszklona szalotke z czosnkiem i zalac calosc masa jajeczna.

Piec 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( bez termoobiegu ).

Tak jak inne quiche mozna ja przygotowac dzien wczesniej, na nastepny dzien wystarczy podgrzac 20 min. w 160 stopniach. Przechowywac w lodowce, przykryta folia spozywcza.

Smacznego !

*** Quiche podczas pieczenia rosnie, po wyjeciu z piekarnika niestety opada ale i tak pieknie sie prezentuje :)


Prześlij komentarz

Printfriendly