Skladniki:
Ciasto francuskie
bulka tarta
maslo do posmarowania formy ( najlepiej klarowane )
Forme przygotowac w ten sam sposob jak w przepisie na Quiche Zielono Mi.
Skladniki na farsz:
350 gram lososia
450 gram swiezego szpinaku
1 srednia szalotka
4-5 zabkow czosnku
5 jajek
250 ml slodkiej smietany
100 gram tartego zoltego sera
3-4 galazki tymianku lub z pol lyzeczki suszonego
sol i pieprz do smaku
Szpinak umyc i poobrywac ogonki, osuszyc i sparzyc na suchej patelni. Czyli rozgrzac duza patelnie bez tluszczu, wrzucic na nia osuszone liscie szpinaku i poczekac az zwiednie. Trwa to bardzo krotko.
Zwiedniety szpinak najlepiej wrzucic na sitko, bo puszcza wode i odstawic.
Lososia umyc, osuszyc recznikiem papierowym, posolic, popieprzyc i obsmazyc krotko, tylko do sciecia sie miesa ( zeby nie przesuszyc ). Najlepiej na grilowanej patelni posmarowanej oliwa.
Szalotke pokroic w kostke, czosnek w plasterki i zeszklic razem na odrobinie oliwy lub masla.
Jajka roztrzepac trzepaczka ze smietana, wymieszac z serem, dodac oberwane listki tymianku, przyprawic sola i pieprzem.
Na przygotowanym uprzednio ciescie ulozyc kawaleczki lososia, szpinak, zeszklona szalotke z czosnkiem i zalac calosc masa jajeczna.
Piec 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( bez termoobiegu ).
Tak jak inne quiche mozna ja przygotowac dzien wczesniej, na nastepny dzien wystarczy podgrzac 20 min. w 160 stopniach. Przechowywac w lodowce, przykryta folia spozywcza.
Smacznego !
*** Quiche podczas pieczenia rosnie, po wyjeciu z piekarnika niestety opada ale i tak pieknie sie prezentuje :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz