sobota, 15 czerwca 2013

Quiche Zielono Mi ;)

Quiche hmmm ... jest to rodzaj placka wykonanego z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego lub miesnego, zalanego masa z jajek i smietany.

Quiche Zielono Mi ;)




Nadzienie mozna zrobic praktycznie ze wszystkiego tzn. roznych rodzajow mies, warzyw, serow, ziol i przypraw.
Dzisiaj zaproponuje quiche Zielono Mi, koncepcja wlasna. Nadzienie skomponowalam na biegu, przy okazji zakupow w markecie ...
Wyszla taka, ze moj typowo miesozerny M. po sprobowaniu pierwszego kesa, odlozyl swoja dzienna porcje mieska na bok i z apetytem spalaszowal bohaterke dzisiejszego posta ;)
Ulatwilam dodatkowo cala sprawe zastepujac ciasto kruche gotowym ciastem francuskim ;)


Przygotowanie ciasta:

ciasto francuskie ( rozmroz potrzebna ilosc do wylozenia twojej formy )
maslo klarowane
bulka tarta

Forme do tarty 26 - 28 cm ( moze tez byc zwykla tortownica ) wysmarowac maslem, wylozyc ciastem francuskim, ponakluwac dosyc gesto widelcem i obsypac cale dno bulka tarta.


Skladniki na farsz:

1 duzy por
1 srednia cebula szalotka
120 gram bimi *** ( lub brokulow )
120 gram kalafioru w rozyczkach
garsc fasolki szparagowej
kilka malutkich ziemniaczkow
250 slodkiej smietany
4 jajka
okolo 180 gram tartego zoltego sera o ostrzejszym smaku
sol
pieprz
1 lyzka masla

Szalotke pokroic w kostke, por w talarki i zeszklic razem na masle.
Ziemniaki i kalafior ugotowac razem na polmiekko w lekko osolonej wodzie. Odcedzic.
Fasolke przekroic na pol i razem z bimi ( lub brokulami ) zblanszowac tzn. zagotowac w osolonej wodzie, natychmiast po zagotowaniu odcedzic, wrzucic do bardzo zimnej wody ( moze byc z kostkami lodu lub schlodzona uprzednio w zamrazalce ), odcedzic.
Ziemniaczki przekroic na wzdloz na pol, ulozyc z innymi warzywami i podsmazona szalotka z pora na posypanym bulka tarta ciescie.
Jajka roztrzepac ze smietana, przyprawic do smaku sola i pieprzem, dodac starty ser, wymieszac. Gotowa masa zalac warzywa.
Piec 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni ( bez termoobiegu ).
Quiche mozna upiec dzien wczesniej, przechowac w lodowce przykryta folia spozywcza, na drugi dzien wystarczy podgrzac 20 min. w 160 stopniach.
Na zimno rowniez dobrze smakuje ;)

A wiec zycze smacznego :)

*** Bimi - pochodzi z Japoni, jest to krzyzowka brokol z kailian ( rodzaj chinskiej kapusty ), znane tez pod nazwa broccolini.


Quiche Zielono Mi ;)
Prześlij komentarz

Printfriendly