Idealny, puszysty deser na gorace dni z holenderskim musem czekoladowym i kremem z serka mascarpone i swiezych truskawek. Niebo w gebie :)
Pieczenia a raczej podpieczenia wymaga tylko spod, calosc wykonania jest naprawde nieskomplikowana ... Polecam !!!
Truskawko Czekoladowe Szalenstwo :) |
Spod:
140 gram pelnoziarnistych herbatnikow typu digestive
70 gram masla
Maslo rozpuscic, ciastka zmiksowac w blenderze, albo rozgniesc widelcem na tzw. piasek, dodac przestudzone maslo i wymieszac.
Dno tortownicy o srednicy 19-20 cm wylozyc papierem, wysypac pokruszone ciastka i uformowac spod, wygladzajac i dociskajac lyzka.
Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 10-12 minut. Wyjac, jesli spod nieco sie podniosl to docisnac go z powrotem delikatnie lyzka. Pozostawic do ostudzenia.
Holenderski mus czekoladowy:
100 gram gorzkiej czekolady
3 lyzki mleka
2 jajka
2 lyzki drobnego cukru
szczypta soli
Czekolade polamac na kawaleczki, dodac mleko i wstawic na 1 minutke do mikrofali na 650 watt. Odczekac chwileczke i dokladnie ja wymieszac.
Zoltka ubic z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodac czekolade i zmiksowac.
Bialka ze szczypta soli ubic osobno na sztywna piane. Ubite bialka przelozyc do czekolady i wymieszac dokladnie ale delikatnie szpatulka. Delikatnie zeby piana za bardzo nie opadla.
Gotowy mus przelac na ostudzony spod i schlodzic w lodowce az stezeje.
Krem truskawkowy:
300 gram truskawek rozmrozic
3 lyzki cukru
2 lyzeczki zelatyny
500 gram serka mascarpone
Zelatyne zalac zimna woda i przemieszac lyzeczka, pozostawic do napecznienia.
Truskawki zmiksowac na puree, dodac cukier i podgrzac w rondelku az beda gorace ale nie zagotowac. Napeczniala zelatyne podziabac lyzeczka, dodac do truskawek i energicznie wymieszac, zeby sie calkowicie rozpuscila. Odstawic do calkowitego wystudzenia, ale uwazac zeby masa sie nie sciela.
Odlozyc kilka lyzek truskawkowej masy do posmarowania wierzchu.
Reszte wymieszac dokladnie z serkiem mascarpone, mozna delikatnie zmiksowac, ale tylko do polaczenia skladnikow. Wylozyc na wierzch schlodzonego musu czekoladowego i ponownie schowac do lodowki. Poczekac az troche stezeje i rozsmarowac na wierzchu reszte truskawek.
Znowu schowac do lodowki tym razenm na kilka godzin.
Smacznego :)
Torcik musowy truskawkowo czekoladowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz