Bezy ... beziki ... |
Bezy ... beziki ... |
Bezy:
3 bialka
160 gram drobnego cukru
1 szczypta soli
1 lyzeczka maki ziemniaczanej
Bialka z sola ubic na sztywna piane, nastepnie dodawac stopniowo cukier ( po lyzce ) i nadal ubijac. Ubita mase przelozyc do worka z koncowka w ksztalcie gwiazdki sredniej wielkosci i wyciskac niewielkie beziki na blache wylozona papierem do pieczenia.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i suszyc bezy ok. 3 godziny. Po upieczeniu pozostawic w piekarniku do ostygniecia.
Krem ( pomysl stad ):
250 gram serka mascarpone
3 pelne lyzeczki nutelli
Wymieszac lyzka na jednolita mase i przelozyc upieczone wczesniej bezy.
*** Wspaniale tez smakuja beziki z kremem z serka mascarpone i lemon curd. Wystarczy wymieszac serek z kilkoma lyzkami lemon curd.
Smacznego :)
*** Bezy kakaowe - do ubitych bialek z cukrem dodac 1 lyzke naturalnego kakao i zmiksowac.
*** Bezy mozemy tez zabarwic na dowolny kolor, dodajac odrobine barwnika spozywczego w proszku lub w zelu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz