piątek, 7 czerwca 2013

Beziki

Beziki robie dosyc czesto, bo zawsze mam nadmiar bialek w zamrazalce. Tak, mozna mrozic bialka i nic sie z nimi nie dzieje. Bezy sa slodziutkie i kruchutkie no i proste w przygotowaniu. Doskonale smakuja same, ale mozna je tez polaczyc z kremem lub uzyc jako dodatek do deseru.

Bezy ... beziki ...



Bezy ... beziki ...


Bezy:

3 bialka
160 gram drobnego cukru
1 szczypta soli
1 lyzeczka maki ziemniaczanej

Bialka z sola ubic na sztywna piane, nastepnie dodawac stopniowo cukier ( po lyzce ) i nadal ubijac. Ubita mase przelozyc do worka z koncowka w ksztalcie gwiazdki sredniej wielkosci i wyciskac niewielkie beziki na blache wylozona papierem do pieczenia.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i suszyc bezy ok. 3 godziny. Po upieczeniu pozostawic w piekarniku do ostygniecia.

Krem ( pomysl stad ):

250 gram serka mascarpone
3 pelne lyzeczki nutelli

Wymieszac lyzka na jednolita mase i przelozyc upieczone wczesniej bezy.

*** Wspaniale tez smakuja beziki z kremem z serka mascarpone i lemon curd. Wystarczy wymieszac serek z kilkoma lyzkami lemon curd.

Smacznego :)

*** Bezy kakaowe - do ubitych bialek z cukrem dodac 1 lyzke naturalnego kakao i zmiksowac.
*** Bezy mozemy tez zabarwic na dowolny kolor, dodajac odrobine barwnika spozywczego w proszku lub w zelu.

Prześlij komentarz

Printfriendly