Moge was zapewnic, ze wszyscy, ktorzy nie sa amatorami szpinaku a sprobowali tej potrawy to na miejscu sie w niej zakochali, nawet ci najmlodsi.
Pyszne, kremowe i w dodatku mega szybkie danie! Polecam :)
Makaron ze szpinakiem |
Porcja na 2-3 osoby:
3-4 zabki czosnku
120 gram mrozonego szpinaku ( u mnie to byly 3 bloczki/kostki )
1 spora lyzka masla klarowanego ( niekoniecznie, jezeli nie mam masla klarowanego to daje maslo i oliwe pol na pol )
150-200 ml slodkiej smietany
1 garsc tartego, zoltego sera
1 spora garsc parmezanu
sol
pieprz
makaron ( jakies 250 g ) obojetnie jaki, kwestia gustu, ja uzywam przewaznie pelnoziarnistych swiderkow
Makaron ugotowac al dente.
Czosnek obrac, pokroic na plasterki i wrzucic razem z maslem i oliwa na duza patelnie, podgrzac na niewielkim ogniu do rozpuszczenia masla i uwolnienia sie aromatu czosnku, zwiekszyc nieco plomien i dodac zamrozony szpinak.
Smazyc, mieszajac az szpinak bedzie miekki. Na koniec wlac smietane, dodac tarty ser, przemieszac az sos lekko zgestnieje, doprawic sola i pieprzem. Dodac makaron, przykryc calosc na chwile, niech makaron dojdzie w sosie.
Gotowy makaron posypac swiezo startym parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz