piątek, 7 czerwca 2013

Makaron ze szpinakiem

Na punkcie tego dania oszalalam kiedys gdy pracowalam we wloskiej restauracji ( dodam, ze byla to Prawdziwa Wloska Restauracja u Prawdziwego Wlocha, ktory prowadzi ja nadal z wielkim powodzeniem ;) Chociaz szpinak nie nalezal wtedy jeszcze do moich ulubionych to teraz juz owszem. Oczywiscie nie bylabym soba gdybym nie podejrzala w kuchni sposobu jego wykonania.
Moge was zapewnic, ze wszyscy, ktorzy nie sa amatorami szpinaku a sprobowali tej potrawy to na miejscu sie w niej zakochali, nawet ci najmlodsi.
Pyszne, kremowe i w dodatku mega szybkie danie! Polecam :)

Makaron ze szpinakiem




Porcja na 2-3 osoby:

3-4 zabki czosnku
120 gram mrozonego szpinaku ( u mnie to byly 3 bloczki/kostki )
1 spora lyzka masla klarowanego ( niekoniecznie, jezeli nie mam masla klarowanego to daje maslo i oliwe pol na pol )
150-200 ml slodkiej smietany
1 garsc tartego, zoltego sera
1 spora garsc parmezanu
sol
pieprz
makaron ( jakies 250 g ) obojetnie jaki, kwestia gustu, ja uzywam przewaznie pelnoziarnistych swiderkow

Makaron ugotowac al dente.
Czosnek obrac, pokroic na plasterki i wrzucic razem z maslem i oliwa na duza patelnie, podgrzac na niewielkim ogniu do rozpuszczenia masla i uwolnienia sie aromatu czosnku, zwiekszyc nieco plomien i dodac zamrozony szpinak.
Smazyc, mieszajac az szpinak bedzie miekki. Na koniec wlac smietane, dodac tarty ser, przemieszac az sos lekko zgestnieje, doprawic sola i pieprzem. Dodac makaron, przykryc calosc na chwile, niech makaron dojdzie w sosie.
Gotowy makaron posypac swiezo startym parmezanem.

Smacznego!

Prześlij komentarz

Printfriendly