poniedziałek, 27 maja 2013

Sernik Ra z karmelem :)

Moje modly do Ra zostaly chyba w koncu wysluchane, bo dzisiaj szanownie wytoczyl swoje okragle, zlote cielsko na niebosklon i rozpostarl cieplodajne ramiona.
Z wdziecznosci upieklam mu serniczek ... przepyszny, kremowy, na moim ulubionym spodzie z ciasteczek oreo i karmelowa polewa ... i wlasnie sie nim delektuje ;)

Sernik Ra z karmelem



Spod:

160 gram ciastek oreo
60 gram roztopionego masla

Zmiksowac w blenderze na tzw. mokry piasek. Dno formy o srednicy 19-20 cm wylozyc papierem do pieczenia, wysypac oreonowy piasek i wyrownac lyzka, ostawic do lodowki.

Masa serowa:

3 jajka
0,5 kg twarogu na serniki ( zmielony z pudelka )
250 gram creme fraiche* lub kwasna smietana najlepiej o wiekszej zawartosci tluszczu
3/4 szkl cukru
1 lyzeczka esencji waniliowej
2 lyzki maki ziemniaczanej ( raczej plaskie, nie super czubate )

Jajka krotko zmiksowac* ( nie ubijac, zmiksowac tylko na tyle zeby polaczyly sie bialka i zoltka ). Nastepnie miksujac na malych obrotach dodawac po lyzce twarog, nastepnie creme fraiche* ( lub smietane ).
Dodac cukier, esencje i make ziemniaczana i jeszcze raz krotko zmiksowac* do polaczenia skladnikow. Gotowa mase wylac na uprzednio przygotowany spod.
Masa jest plynna, wiec forma powinna byc szczelna.

Przygotowac piekarnik:

Piekarnik rozgrzac do 170 stopni ( bez termoobiegu ), ponizej polki na ktorej bedzie stala forma z sernikiem wlozyc szerokie naczynie ( np. brytfanke ) i uzupelnic goraca woda, sernik bedzie pieczony w tzw. kapieli wodnej.
Wstawic sernik, zmniejszyc temperature do 150 stopni i piec 90 min. az wierzch sernika bedzie ladnie sciety. Nastepnie wylaczyc piekarnik, uchylic drzwiczki i pozostawic do ostygniecia.


Sernik Ra z karmelem


Krem karmelowy:

180 gram  slodkiej smietany 30%
1 cukier wanilinowy 8 g
45 gram cukru
3 zoltka
3 gramy zelatyny
50 gram bialej czekolady

Smietane i cukier wanilinowy podgrzac do zagotowania, odstawic (mozna przykryc folia aluminiowa, zeby nie wytworzyl sie kozuch).
W malym rondelku o grubym dnie rozpuscic cukier na malutkim ogniu NIE MIESZAC ! Ewentualnie mozna "pobujac garnkiem", zeby wszystko rownomiernie sie rozpuscilo.
Gdy rozpuszczony cukier osiagnie kolor karmelu ( Uwaga! szybko sie przypala ) zestawic z ognia i BARDZO OSTROZNIE wlac wczesniej zagotowana smietanke.
Znowu postawic na maly plomien i jak poprzednio bujajac garnkiem doprowadzic do calkowitego polaczenia smietany z karmelem.
W drugim rondelku roztrzepac delikatnie zoltka i zalac je powoli i caly czas mieszajac karmelowa smietana.
Postawic na gaz, podgrzewac caly czas mieszajac przez ok. 1 - 1 1/2 min. ostroznie, zeby zoltka sie nie sciely.
Zestawic z gazu, dodac zelatyne namoczona uprzednio w odrobinie zimnej wody i bardzo dokladnie wymieszac.
Biala czekolade polamac na kostki, wrzucic do miski i zalac jeszcze ciepla masa karmelowa, odczekac chwile i dokladnie wymieszac.
Tezejacy karmel wylac na wystudzony sernik i wstawic do lodowki, najlepiej na kilka godzin.


Jezeli chcecie zrobic na serniku tez taki wzorek to nalezy zrobic go zaraz po wylaniu karmelu na sernik, zanim stezeje.
Wzorek na serniku wykonalam tak:
Rozpuscilam w kapieli wodnej 40 gram bialej czekolady i wymieszalam ja z 2 lyzkami slodkiej smietany ( konsystencja musi byc plynna ).

Tutaj znajdziecie filmik w ktorym pokazane jest jak latwo mozna wykonac takie wzorki :)

* Creme fraiche to francuska, gesta, tlusta lekko zakwaszona  smietana ( bardzo kremowa ), link do przepisu tutaj

* Pamietajcie, ze sernika nie powinno sie dlugo miksowac, bo wtedy masa sie napowietrzy a sernik podczas pieczenia wyrosnie a potem opadnie. Miksujemy krotko, tylko do polaczenia skladnikow.
Prześlij komentarz

Printfriendly