niedziela, 26 maja 2013

Baba ganoush czyli pasta z baklazana

Baba ganoush to danie kuchni arabskiej. Potrawa w formie pasty, ktorego podstawowym skladnikiem jest baklazan i sezam.
Paste te je sie najczesciej z pieczywem nakladana na placki chlebowe pita lub khubz, lub dodajac ja do warzyw lub grillowanych mies. W polskich warunkach moze posluzyc jako baza do kanapek, albo jako dip do surowych warzyw.

Baba ganoush czyli pasta z baklazana


Baba ganoush

2 srednie baklazany
8-10 zabkow czosnku
8-10 lyzek tahini*
1/2 peczka pietruszki
2-3 lyzki oliwy
sol
sok z cytryny do smaku

Baklazany umyc, osuszyc ( nie obierac, nic nie obcinac ), ponakluwac ostrym nozem i w naciecia powciskac zabki czosnku tak aby byly calkowicie schowane. Gotowe baklazany polozyc na blache ( nie dodawac oleju ) i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( bez termoobiegu ) i piec ok. 30 min. az skorka zbrazowieje. Poczekac az troche ostygna, naciac wzdloz, wydrazyc miazsz i przelozyc do blendera. Dodac pietruszke, tahini*, sol, oliwe i sok z cytryny i krotko zmiksowac do polaczenia skladnikow. Podawac schlodzone.

Smacznego!


* Tahini ( maslo sezamowe ) pasta na bazie nasion sezamu, uzywana w krajach arabskich do przygotowywania wielu potraw i dipow.
Tahini mozna kupic w sklepie z orientalna zywnoscia ( w Holandii w sklepach marokanskich ale takze mozna je znalezc w AH ). Mozna takze przygotowac w domu samemu za pomoca dobrego blendera lub mlynka do kawy, przepis tutaj.


* Psianka podluzna czyli baklazan, znany tez pod takimi nazwami jak oberzyna, gruszka milosna, jajko krzewiaste lub bakman. Pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. Baklazan uwazany jest za afrodyzjak a w niektorych krajach 10 marca obchodzone jest swieto Bakmana podczas ktorego spozywane sa ogromne ilosci tej oto gruszki milosnej ;)

Brak komentarzy:

Printfriendly