Baaardzo milo bylo od niej uslyszec, ze smakuja tak samo jak ciasteczka, ktore piekla jej babcia :)
Czyli smialo mozna powiedziec, ze sa to ciasteczka z dusza i dlugowieczna tradycja :)
Ciastka owsiane |
Ciasteczka owsiane:
200 gram miekkiego masla
3/4 szkl. drobnego cukru do wypiekow
1/4 szkl. cukru trzcinowego
1 duze jajko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1 szkl. maki pszennej
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szkl. platkow owsianych
Maslo zmiksowac na tzw. bialy puch, pod koniec miksowania dodawac bialy cukier . Nastepnie dodac cukier trzcinowy, zmiksowac. Dodac jajko, zmiksowac. Wsypac reszte skladnikow i jeszcze raz przemiksowac.
Z ciasta robic kulki wielkosci orzecha wloskiego i ukladac w sporych odstepach na blache wylozona papierem do pieczenia ( ciastka mocno rosna na boki podczas pieczenia, mi wchodzilo po 9 ciastek na duza blache ).
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15-17 min. do lekkiego zbrazowienia. Wyjac pozostawic, przez chwilke na blaszce az nabiora tzw. twardosci, potem studzic na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz