W latach 80 byla taka piosenka ... "Najlatwiejsze ciasto w swiecie ... " Kto pamieta ???
To ciasto nauczylam sie piec gdy mialam 5 lat. Latwe w przygotowaniu, zawsze wychodzi i mozna wykorzystac w nim owoce roznej masci, nie tylko rabarbar, genialnie pasuja do niego sliwki wegierki. Tym razem upieklam je w nieco zdrowszej wersji ;)
Ciasto z rabarbarem ... Nawet kot nie mogl sie oprzec ;) |
Ciasto:
4 jajka
1 szkl. cukru ( uzylam cukier trzcinowy )
1 szkl. oleju
1 lyzeczka esencji waniliowej lub 1 cukier wanilinowy
2 szkl. maki ( uzylam orkiszowej )
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Jajka dokladnie zmiksowac z cukrem, dodac olej i esencje i zmiksowac. Dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz zmiksowac do polaczenia skladnikow.
- 4 lodygi rabarbaru obrac i pokroic na 1,5 - 2 centymetrowe kawalki.
Kruszonka:
100 gram miekkiego masla
100 gram cukru ( jak wyzej uzylam trzcinowego )*
100 gram maki + troche wiecej ( jak wyzej uzylam orkiszowej )
Wszystkie skladniki zagniesc razem palcami, podsypujac maka, zeby kruszonka nabrala tzw. kruchosci i nie lepila sie do palcow.
Forme kwadratowa 25cm x 25cm lub ewentualnie prostokatna forme 32 na 20 cm wylozyc papierem do pieczenia, wylozyc do niej ciasto, na ciasto rabarbar. Wszystko posypac jeszcze raz jedna lub dwoma garsciami cukru trzcinowego i na to pokruszyc kruszonke.
Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku ( bez termoobiegu ) przez 45 min. do tzw. suchego patyczka. Pozostawic w piekarniku do calkowitego ostygniecia.
Smacznego :)
* Gruby cukier trzcinowy uzyty w kruszonce dodaje jej niesamowitej chrupkosci :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz