poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Ratatouille

Dzisiaj zapraszam was na cos co dosyc czesto gosci na moim stole i czas najwyzszy podzielic sie juz przepisem ;) Zapraszam wiec na ratatouille po mojemu :) Uwielbiam ta potrawe za smak i prostote. Szybki i doskonaly dodatek do ryzu, kaszy gryczanej lub miesa.



ratatouille 



Skladniki: 

1 baklazan
1 cukinia
3-4 srednie marchewki
2 czerwone papryki
4 srednie czerwone cebule
1 glowka czosnku
oliwa
ocet balsamiczny
sol, pieprz
ziola prowansalskie

Baklazan i papryke pokroic w dosyc gruba kostke, cebule na cwiartki, cukinie na polplastry, marchew na ok. centymetrowe plastry, czosnek obrac. Wszystkie warzywa wlozyc do sporego naczynia zaroodpornego, przyprawic pieprzem, sola i ziolami. Skropic oliwa i octem balsamicznym i piec ok 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( na termoobiegu, piec az warzywa beda miekkie ). Od czasu do czasu przemieszac.

Smacznego :)





ratatouille 

ratatouille 


Prześlij komentarz

Printfriendly