sobota, 23 kwietnia 2016

Ajwar czyli pasta z pieczonych warzyw

Dzisiaj zapraszam was do kuchni balkanskiej :) Ajwar czyli pyszna pasta z pieczonych baklazanow i papryki. Uwielbiam ja jako wspanialy dodatek do chleba albo miesa. Prostota i smak <3 <3 <3


Pasta z pieczonych warzyw



Skladniki:

2 baklazany
4 czerwone papryki
2 srednie pomidory
1 glowka czosnku
odrobina oliwy
ziola prowansalkie
ocet balsamiczny
sol, pieprz

Warzywa pokroic w dosyc gruba kostke, czosnek obrac. Wszystko wlozyc do sporego naczynia zaroodpornego, skropic oliwa, octem balsamicznym, posypac, sola, pieprzem i ziolami.
Piec az warzywa zmiekkna ok. 1 godz. w 180 stopniach z termoobiegiem, w miedzyczasie przemieszac. Gotowe warzywa zblendowac.
Mozna wlozyc do sloikow i zapasteryzowac w piekarniku. Wychodzi mi ok. 4 srednie sloiczki.

Sucha pasteryzacja czyli pasteryzowanie w piekarniku:

Sloiki ustawiamy na blasze wylozonej sciereczka, wstawiamy do zimnego piekarnika, piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni, od momentu nagrzania piekarnika pasteryzujemy je przez 30 minut, po tym czasie wylaczam piekarnik i zostawiam je w nim do calkowitego ostudzenia.


Prześlij komentarz

Printfriendly