niedziela, 10 stycznia 2016

Ciasto pomaranczowe

Kiedys w tv uslyszalam takie zdanie: " Zmieniajac gotowy przepis tworzymy wlasciwie nowa recepture". Przypomonialo mi sie gdy zabralam sie za pieczenie tego ciasta. Przepis pochodzi od Marry Berry tutaj, ja uzylam zmodyfikowanego przepisu, ktory znalazlam na stronie Mala Cukierenka. Wykorzystalam jednak swoja wlasna wizje co spowodowalo, ze powstalo calkiem nowe, mega pomaranczowe ciasto :)
Ciasto jest maslane, wilgotne od nasaczenia, przelozone lekkim kremem mascarpone dla wielbicieli kandyzowanych pomaranczy.



Ciasto pomaranczowe




Pomarancze w syropie:

2 sredniej wielkosci pomarancze wyszorowac i pokroic na ok. 0,5 cm plastry ( nie za cienkie, zeby nie rozpadly sie podczas gotowania )
Zagotowac wode w garnku, do gotujacej sie wody wrzucic na ok. 2-3 min. plastry pomaranczy, wyjac na sitko ( blanszujac, pozbedziemy sie goryczy ).

Syrop:

2 szkl cukru
2 szkl wody

Wode z cukrem zagotowac, wlozyc pomarancz i gotowac ok. 15 min. az zrobia sie szkliste. Wylozyc na sitko, zeby obciekly i wystygly.

Ciasto:

Skladniki na ciasto powinny byc w temperaturze pokojowej.

230 gr miekkiego masla
90 gr drobnego cukru do wypiekow
100 gr cukru trzcinowego
szczypta soli
4 jajka
skorka starta z 2 pomaranczy
sok z 1 pomaranczy

230 gr maki pszennej
2 lyzeczki proszku do pieczenia

Maslo zmiksowac z sola i cukrem ( bialym i trzcinowym ) na jasna, puszysta mase.
Dodawac jajka, po jednym, za kazdym razem miksujac do polaczenia.
Nastepnie dodac make, sok oraz skorke z pomaranczy i krotko zmiksowac, tylko do momentu az ciasto stanie sie jednolite.

Okragla forme do pieczenia o srednicy 23 cm wylozyc papierem do pieczenia ( samo dno ).
W formie ulozyc wystudzone plastry pomaranczy ( pamietajac zeby zrobic to ladnie bo potem spod bedzie wierzchem naszego ciasta ;) na pomarancze wylozyc ciasto i za pomoca lyzki rowno je rozprowadzic, mozna delikatnie podociskac lyzka i stuknac kilka razy forma o blat stolu, zeby ciasto rownomiernie sie rozlozylo.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 45-50 min. do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto wyjac z piekarnika i pozostawic na kratce do wystudzenia. Nastepnie oddzielic nozem od boku formy i wylozyc na talerz odwracajac przy ty ciasto do gory dnem. Ciasto przekroic na pol.

Do nasaczenia:

Sok z dwoch pomaranczy zagotowac z 1 lyzka cukru, pogotowac troszke aby nieco odparowal, wystudzic.

Krem :

Skladniki na krem wyjac z lodowki przed samym uzyciem.

150 gr serka mascarpone
150 ml smietany kremowki
1 lyzka cukru pudru
1 lyzeczka kandyzowanej skorki pomaranczowej, uzywam takiej pasty lub skorka otarta z jednej pomaranczy i odrobina likieru pomaranczowego

Serek wymieszac dokladnie z cukrem i skorka pomaranczowa. Smietane ubic na sztywno, wymieszac stopniowo z serkiem.

Pierwszy blat ciasta nasaczyc polowa syropu, wylozyc na niego caly krem, przykryc wierzchem ciasta, wierzch nasaczyc pozostalym syropem.
Schlodzic nieco przed podaniem.

Smacznego :)




Ciasto pomaranczowe

Ciasto pomaranczowe




Prześlij komentarz

Printfriendly