piątek, 6 lutego 2015

Curd z limetek

Byl juz lemon curd, orange curd a takze mango curd teraz pora na curd z limetki.
Curd mozemy uzywac jako dodatek do ciast, nalesnikow, chleba ... ja tym razem moj limetkowy curd uzylam do makaronikow ... pycha :)


Curd z limetek


Skladniki:

4 limetki ( jakies 260 gram )
3 zoltka ( bialka mozna zarozic i uzyc np. do zrobienia makaronikow, albo bezikow )
1 szkl. cukru
80 gram masla ( w tem. pokojowej )

Limetki sparzyc goraca woda i porzadnie wyszorowac. Zetrzec skorke a sok wycisnac.

*Skorka z 4 limetek nadaje kremowi dosyc intensywny smak, jesli wolicie nieco delikatniejszy to mozna uzyc mniej skorki np. polowe.

Zoltka roztrzepac, dodac sok ze skorka i cukier, wymieszac i gotowac w malym garnku z grubym dnem na malutkim ogniu do momentu az krem zgestnieje. Caly czas mieszac podczas gotowania i uwazac zeby zoltka sie nie sciely. Krem przelac przez sito i do goracego od razu dodac maslo. Dobrze wymieszac. Gotowy krem przelac do wyparzonych i suchych sloiczkow i przechowywac w lodowce ( do ok. 2 tyg. ).

Smacznego :)



Curd z limetek
Prześlij komentarz

Printfriendly