niedziela, 19 października 2014

Tort Baranek

Ten torcik zrobilam ostatnio na Swieto Ofiarowania.
Pomyslalam jednak, ze moze byc rowniez wspaniala dekoracja stolu Wielkanocnego. Do Wielkanocy wprawdzie jeszcze nam daleko, ale co tam ;) Podziele sie z Wami juz ;)
Do przelozenia tortu uzylam truskawkowego kremu maslanego. Przyznam, ze do niedawna unikalam kremow maslanych, bo kojarzyly mi sie z ciezkimi, przeslodzonymi kremami z czasow PRL-u ;)
Zapewniam, ze ten truskawkowy krem jest niezwykle puszysty, lekki i orzezwiajacy :)
Uzywam go tez czesto np. do ptysi ... PYCHA !
Zalecam jednak by przed spozyciem wyjac go troche wczesniej z lodowki, zeby odtajal ;)


Tort Baranek Shaun



Tort Baranek Shaun


Do zrobienia baranka potrzebowalam dwa polokragle biszkopty, ktore upieklam w zwyklej metalowej misce o srednicy 20 cm.

Wzorowalam sie na podobiznie popularnego Baranka Shaun.

Glowa baranka:

ok. 200 gram czarnej masy cukrowej ( fondant )
kawaleczek bialej masy cukrowej
wykalaczki
drewniane patyczki do szaszlykow

Glowe nalezy uformowac przynajmniej 1 dzien wczesniej, zeby masa nieco stwardniala.
Uszy mocujemy na wykalaczkach.
Cala glowe zamocujemy na wbitych w tort patyczkach do szaszlykow.

Na futro ( oblozenie tortu ):

2 opakowania ( 1 opakowanie 265 gr. ) pianek marshmallows ( wyszlo mi dokladnie na styk, wiec mozecie zaopatrzyc sie w jedno opakowanie wiecej, na wszelki wypadek )

Biszkopt 1 mniejszy:

3 jajka
75 gram maki pszennej
30 gram maki ziemniaczanej
1/2 szklanki drobnego cukru do wypiekow

Maki wymieszac ze soba i przesiac.
Zoltka oddzielic od bialek.
Do bialek dodac szczypte soli i ubic na sztywno.
Gdy juz beda sztywne, dodawac stopniowo cukier po trochu i ubijac.
Nastepnie dodac zoltka po jednym i miksowac juz tylko do polaczenia.
Dodac make i wymieszac ciasto delikatnie szpatulka, zeby nie opadlo.

Miske wysmarowac roztopionym maslem i dokladnie oproszyc maka, nadmiar wytrzepac.
Wlac ciasto do miski i piec jakies 30-35 minut ( do suchego patyczka ) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Gdy biszkopt juz sie upiecze wyciagamy miske z piekarnika i spuszczamy ja na podloge z wysokosci ok. 30-40 cm. To sprawi, ze powierzchnia bardziej rownomiernie opadnie. Czynnosc ta nie jest tez az tak bardzo konieczna poniewaz i tak bedziemy odcinac wierzchnia warstwe.
Wstawiamy spowrotem do wylaczonego piekarnika i tak pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do calkowitego wystudzenia.
Zeby wyjac biszkopt z miski nalezy go delikatnie podwazyc. Latwo wychodzi.

Biszkopt 2 wiekszy:

4 jajka
2/3 szklanki cukru
100 gram maki pszennej
40 gram maki ziemniaczanej

Biszkopt upiec wg. opisu powyzej. Z tym ze czas pieczenia nalezy nieco wydluzyc.

Maslany krem truskawkowy:

450 gram truskawek ( jezeli mamy mrozone to nalezy je rozmrozic )
3 lyzki mazeiny ( skrobia kukurydziana, jesli nie mamy to moze byc tez zwykla maka pszenna )
80 gram cukru
3 zoltka

Dodatkowo:

100 gram cukru pudru
500 gram masla w temperaturze pokojowej

Truskawki zmiksowac na puree.
Odrobine puree odlac, reszte zagotowac z polowa cukru.
Zoltka, mazeine, reszte cukru i reszte puree wymieszac trzepaczka na jednolita mase.
Do masy wlewac bardzo powoli, cienkim strumieniem, caly czas mieszajac gorace puree.
Calosc przelac do garnczka i mieszajac zagotowac az zgestnieje i zacznie delikatnie pyrkac.
Gotowy budyn przelozyc do miseczki splukanej uprzednio zimna woda i pozostawic do ostygniecia.

Maslo utrzec z cukrem pudrem na puszysta mase.
Nastepnie ubijajac dodawac truskawkowy budyn po lyzce. Miksowac az uzyskamy jednolity krem.

Zlozenie tortu:

Z obu biszkoptow odkroic wierzchnia warstwe/skorke ( tylko z tej plaskiej strony ).
Wiekszy biszkopt przeciac na dwie rowne czesci.
Mniejszego biszkoptu nie przekrawamy, uzyjemy go jako spod.
Ulozyc mniejszy biszkopt polokragla strona do dolu, wierzch biszkoptu nasaczyc delikatnie slodka herbata, posmarowac warstwa kremu.
Przykryc nastepnym biszkoptem, znow nasaczyc i polozyc nastepna warstwe kremu.
Przykryc gorna warstwa pozostalego biszkoptu. Utworzy sie cos na ksztalt kuli.
Cala kule posmarowac dokladnie reszta kremu.
Nastepnie zaczac przyklejac pianki od dolu ( bardzo latwo kleja sie do kremu ), gdy juz bedziemy mniej wiecej w polowie wysokosci zamontowac glowe baranka i dokonczyc przyklejanie pianek.

Gotowe :)

Miska w ktorej pieke polokragle biszkopty ( srednica 20 cm )

Ps. W podobny sposob wykorzystujac pianki marshmallows mozemy zrobic tort iglo :)




Prześlij komentarz

Printfriendly