środa, 15 października 2014

Spekkoek


Spekkoek ( indyjskie, korzenne ciasto warstwowe )



Spekkoek ( inna nazwa: Lapis legit ) to tradycyjne ciasto indonezyjskie, a tak dokladniej wywodzi sie z Holenderskich Indii Wschodnich.
Spekkoek ( spekkuk ) w wolnym tlumaczeniu znaczy ciasto w warstwach.
Sklada sie z warstw w dwoch kolorach i dwoch smakach. Ciemna warstwe otrzymujemy dodajac do ciasta ciemny brazowy cukier i korzenne przyprawy jak cynamon, kardamon, gozdziki i galke muszkatolowa. Na jasna warstwe sklada sie bialy cukier i wanilia.
Jasnej warstwie mozemy nadac tez inny wymiar dodajac np. do ciasta paste pandan, wtedy zamiast bialych otrzymamy warstwy zielone. O pascie pisalam tutaj.
Ja tym razem biala warstwe zrobilam w wersji pomaranczowej, dodajac do ciasta paste z kandyzowanej pomaranczy. Przepis na paste pomaranczowa znajdziecie tutaj.
Polaczenie kandyzowanej pomaranczy i korzennych przypraw moze byc ciekawa alternatywa na zblizajace sie powoli swieta, zamiast naszego tradycyjnego piernika ;)
Warstwy mozna tez przelozyc przetartymi przez sito powidlami albo dzemem z czarnej porzeczki mmm ;) Na upieczona wartwe ciasta rozsmarowac cienko powidla, wstawic na chwile pod grill, po czym rozsmarowac na nich kolejna warstwe ciasta i zapiec. Dwie warstewki powidel w zupelnosci wystarcza.

Mowie, ze to ciasto dla ambitnych poniewaz wykonanie go jest dosyc pracochlonne i wymaga nieco cierpliwosci. Polega na wypiekaniu ( pod grillem ) kazdej warstwy osobno, co zabiera nieco czasu.

Przepis znalazlam w gazecie ale musialam go niestety dopracowac. Do ciasta robilam kilka podejsc zanim upieklam w koncu takie z ktorego sama jestem zadowolona ;)
Jesli bedziecie trzymac sie wskazowek powinno sie wam udac za pierwszym razem ;)

*Zmniejszylam ilosc przypraw w ciemnej warstwie o polowe, ilosc podana w przepisie z gazetki wywalala kubki smakowe ;)

*Ciasto jest robione na bazie cukru dostepnego w Holandii tzw. basterdsuiker. Jesli nie macie dostepu do tego rodzaju cukru proponuje zastapic go jakims bardzo ciemnym cukrem trzcinowym np. muscovado.

*Zeby powstaly rowne warstwy ciasta wazne jest zeby kazda poprzednia warstwa dobrze sie sciela ( podpiekla ) mozemy to sprawdzic np. patyczkiem. Pamietajmy, ze kazdy piekarnik jest inny i sami musicie wyczuc dlugosc pieczenia.
Stoper bedzie przy tym bardzo przydatny.

*Moze sie zdarzyc, ze na ciescie podczas pieczenia pojawia sie bable/gorki, wtedy nalezy nakluc babel patyczkiem i delikatnie spuscic powietrze.



Spekkoek ( indyjskie, korzenne ciasto warstwowe )


Ciasto jasne:

150 gram miekkiego masla
125 gram ( bialy basterdsuiker ) albo bialego drobnego cukru do wypiekow
1 lyzeczka esencji waniliowej
6 zoltek
75 gram maki pszennej

Maslo miksujemy z cukrem na puszysta mase.
Dodajemy wanilie i zoltka i miksujemy.
Dodajemy przesiana make i laczymy mase szpatulka.

*Jezeli chcemy zrobic ciasto w wersji pomaranczowej to dodajemy do masla i cukru 2-3 lyzeczki pasty z kandyzowanej pomaranczy.

* Jezeli chcemy zrobic ciasto w wersji pandan to dodajemy do masla z cukrem pol lyzeczki pasty pandan

Ciasto ciemne:

150 gram miekkiego masla
125 gram ciemnego basterdsuiker albo ciemnego cukru trzcinowego np. muscovado
2 pelne lyzki cynamonu
1 lyzeczka mielonego kardamonu
1 lyzeczka mielonej galki muszkatolowej
1 lyzeczka mielonych gozdzikow
6 zoltek
75 gram maki pszennej

Maslo z cukrem utrzec, dodac przyprawy i zoltka, zmiksowac.
Dodac przesiana make, wymieszac szpatulka.

Bialka:

6 bialek ( pozostale 6 mozemy zamrozic i wykorzystac np. do upieczenia bezy )
szczypta soli

Bialka z sola ubic na sztywna piane, polowe dodac do jasnego ciasta, polowe do ciemnego, wymieszac szpatulka.

Piekarnik nastawiamy na grill i nagrzewamy do 250 stopni.
Forma okragla, 20 cm, lepiej taka z wyzsza obrecza, zeby wszystkie warstwy sie zmiescily.
Forme smarujemy maslem.
Nakladamy 2 pelne lyzki jasnego ciasta, wygladzamy lyzka zeby powstal rowny placek i wstawiamy do piekarnika.
Forma z ciastem w piekarniku powinna znajdowac sie 15 cm ponizej grilla.
Pieczemy jakies 3 min. + 15 sekund.
Jezeli macie mocny piekarnik moze trwac to krocej.
Wyciagamy forme ( uwaga jest goraca ! ) i nakladamy warstwe ciasta brazowego ( 2 lyzki ), rozprowadzamy lyzka i mozemy kilka razy stuknac forma o blat i nia potrzasnac zeby ciasto rowno sie rozlalo. Wstawiamy ponownie pod grill.
Czynnosc powtarzamy do wyczerpania ciasta.
Ostatnia warstwe ciasta pieczemy jak wyzej, po czym wylaczamy piekarnik, ciasto przykrywamy arkuszem papieru, uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy je tak na jakies 15 minut.
Nastepnie ciasto wyciagamy, forme stawiamy na kratke i tak pozostawiamy do calkowitego ostygniecia.

Uff ! Pracy sporo ale mam nadzieje, ze bylo warto ;)

Smacznego :)








Prześlij komentarz

Printfriendly