wtorek, 11 marca 2014

Tort Charlotta

Tort Charlotta czyli krotka mowiac jablecznik w nieco tortowym wydaniu ;)
Biszkopt przelozony warstwa musu jablkowego, warstwa karmelu, oblozony kremem z serka mascarpone i bitej smietany z dodatkiem wanilii.
Jak wykonac te cudowna, koronkowa dekoracje z czekolady jest pokazane tutaj.
I od razu zapewniam was, ze nie taki diabel straszny ;) Wystarczy odrobina artystycznego zmyslu :)


Tort Charlotta czyli tort jablecznik z karmelem




Biszkopt:

Biszkopt tak zwany rzucany. Dlaczego rzucany ? Po upieczeniu wyciagamy forme z biszkoptem z piekarnika i spuszczamy ja na podloge z wysokosci ok. 50-60 cm ... ;) Podobno zapobiega to opadaniu i sprawia, ze biszkopt jest rowny ... faktycznie dziala.

Okragla forma 19-20 cm:

3 jajka
1/2 szklanki drobnego cukru do wypiekow
75 gram maki pszennej
30 gram maki ziemniaczanej
szczypta soli

Dno formy wylozyc papierem do pieczenia.
Zoltka oddzielamy od bialek, bialka ubijamy mikserem ze szczypta soli na sztywno. Gdy juz beda sztywne dodajemy lyzka po lyzce cukier, nadal ubijajac. Nastepnie zoltka, po jednym, ale ubijac juz tylko do polaczenia sie skladnikow.
Maki wymieszac ze soba, przesiac do ubitych z cukrem jajek i wymieszac juz bez miksera ( szpatulka lub lyzka ).
Ciasto przelozyc do tortownicy i piec w 175 stopniach przez ok. 30-40 min. do suchego patyczka.
Upieczone wyjac ( jak pisalam wyzej ) spuscic na podloge, wstawic ponownie do piekarnika i pozostawic do calkowitego ostygniecia przy uchylonych drzwiczkach.

Mus jablkowy:

1/2 kg obranych jablek pokroic w kostke
wrzucic do garnka
dolac 1/4 szkl. wody
dodac 1/2 lyzeczki cynamonu
4 ziarnka kardamonu
troche swiezej galki muszkatolowej
troche soku z cytryny
2-3 lyzki cukru trzcinowego

zagotowac az jablka zrobia sie miekkie, wyjac kardamon i zmiksowac jablka na mus


  • dodac namoczona wczesniej zelatyne i wymieszac


Jezeli uzywamy platki to 3 platki namoczyc w zimnej wodzie a potem odcisnac
jezeli uzywamy zelatyne w proszku to 6 gram rozpuscic w 1/4 szklanki goracej wody

Karmel:

Krem karmelowy w zasadzie jest taki sam jak Serniku Ra tyle, ze z podwojnej porcji.

360 ml smietany kremowki
1 cukier wanilinowy
90 gram cukru
6 zoltek ( bialka mozemy zamrozic i wykorzystac do czegos innego )
2 listki zelatyny ( lub 4 gramy w proszku )
100 gram bialej czekolady

Smietanke z cukrem wanilinowym zagotowac i odstawic. W rondelku z grubym dnem rozpuscic cukier na malutkim ogniu ( nie mieszac lyzka ! ). Ewentualnie mozna od czasu do czasu zamerdac garnczkiem ;)
Zestawic z ognia, ostroznie wlac smietanke, znowu postawic na palniku i nadal na malutkim gazie doprowadzic do rozpuszczenia sie karmelu w smietance ( pod koniec mozna juz uzywac lyzke ;)
Karmelowa smietanka zalac zoltka, calosc energicznie mieszajac, znowu postawic na gazie i gotowac jeszcze przez minutke ( ostroznie zeby zoltka sie nie sciely !) Jesli pojawia sie jakies farfocle to mozna przecedzic. Zestawic z ognia, dodac namoczona zelatyne, wymieszac do rozpuszczenia. Dodac polamana w kostki czekolade, poczekac chwilke az sie roztopi i dokladnie wymieszac.

Przygotowanie tortu:

Biszkopt najpierw oddzielic delikatnie nozykiem od brzegu formy a nastepnie dopiero wtedy otworzyc obrecz tortownicy.
Biszkopt podzielic na 3 blaty.
Pierwszy blat na powrot wlozyc do tortownicy.
Nasaczyc delikatnie poslodzona herbata, wylozyc schlodzony, ale jeszcze nie stezaly mus jablkowy (calosc).
Przykryc delikatnie drugim blatem, znowu nasaczyc, wylozyc krem karmelowy, przykryc trzecim blatem.
wstawic do lodowki na kilka godzin zeby wszystko stezalo a tort nabral stabilnosci.

Krem smietanowy:

250 gram serka mascarpone
200 ml smietany kremowki
2 lyzki cukru pudru
1 laska wanilii

Serek mascarpone ucieramy lyzka z cukrem pudrem i wydrazonymi z laski ziarenkami wanilii.
Smietane ubic na sztywno, dodac do serka i dokladnie wymieszac. Mozna mikserem, ale bardzo krotko, tylko do momentu polaczenia.
Kremem oblozyc schlodzony tort. Wyrownac brzegi.

Ozdobic wedlug woli, albo tak jak ja, czyli czekoladowa koronka i stokrotkami z masy cukrowej ;)

Uwaga! Jezeli chcemy przyzdobic nasz tort elementami z masy cukrowej to powinnismy zrobic to praktycznie przed samym podaniem, bowiem smietana rozpuszcza mase cukrowa.

Smacznego !!!


Tort Charlotta czyli tort jablecznik z karmelem

Tort Charlotta czyli tort jablecznik z karmelem






Prześlij komentarz

Printfriendly