Kurczak z warzywami po Iracku |
Cudowne w swojej prostocie, oryginalne danie z posmakiem orientu ... Polecam :)
Sasiad byl Irakijczykiem, wiec danie dostalo miano "Kurczaka po Iracku wel po Irakijsku" ;)
Skladniki:
5-6 nieduzych udek z kurczaka
2 duze paryki ( czerwona i zielona )
1 nieduza oberzyna ( baklazan )
6-7 zabkow czosnku
2 puszki pomidorow w zalewie ( puszka po 400 gram )
1 1/2 kostki bulionu z kurczaka
sol, pieprz
slodka papryka
szczypta mielonego chili
glebokie naczynie zaroodporne z pokrywka
Papryke pokroic w paski, oberzyne w gruba kostke, czosnek w niezbyt cienkie plastry.
Udka umyc, oczyscic i natrzec sola, pieprzem, papryka i chili.
Na glebokiej patelni rozgrzac oliwe i obsmazyc krotko udka z obu stron. Przelozyc do glebokiego naczynia zaroodpornego.
Na rozgrzana oliwe po smazeniu kurczaka wrzucic czosnek, po doslownie pol minutce dodac pokrojona papryke, chwilke podsmazyc, dodac oberzyne i znowu dac jej chwilke. Dodac pomidory z puszki, puszki oplukac odrobina wody i wylac do patelni. Rozkruszyc do sosu kostke rosolowa i mieszajac od czasu do czasu zagotowac.
Powstalym sosem zalac udka, naczynie przykryc i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( pieke z termoobiegiem ) na 1 1/2 godz.
Na 15-20 minut przed koncem pieczenia mozna zdjac pokrywke, zeby sos sie troche zredukowal.
Wspanialy dodatek do brazowego ryzu, kuskusu czy kaszy gryczanej.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz