niedziela, 20 października 2013

Kurczak po Iracku

Takim kurczakiem poczestowal mnie kiedys nasz byly sasiad. Juz po pierwszym kesie wiedzialam, ze musze go miec w moim notesie z przepisami. Przepis nie jest trudny, skladniki rowniez sa ogolnie latwo dostepne, samo przygotowanie jest dosyc krotkie w czasie, a reszte pracy odwala za nas piekarnik.

Kurczak z warzywami po Iracku




Cudowne w swojej prostocie, oryginalne danie z posmakiem orientu ... Polecam :)
Sasiad byl Irakijczykiem, wiec danie dostalo miano "Kurczaka po Iracku wel po Irakijsku" ;)

Skladniki:

5-6 nieduzych udek z kurczaka
2 duze paryki  ( czerwona i zielona )
1 nieduza oberzyna ( baklazan )
6-7  zabkow czosnku
2 puszki pomidorow w zalewie ( puszka po 400 gram )
1 1/2 kostki bulionu z kurczaka
sol, pieprz
slodka papryka
szczypta mielonego chili

glebokie naczynie zaroodporne z pokrywka


Papryke pokroic w paski, oberzyne w gruba kostke, czosnek w niezbyt cienkie plastry.

Udka umyc, oczyscic i natrzec sola, pieprzem, papryka i chili.

Na glebokiej patelni rozgrzac oliwe i obsmazyc krotko udka z obu stron. Przelozyc do glebokiego naczynia zaroodpornego.

Na rozgrzana oliwe po smazeniu kurczaka wrzucic czosnek, po doslownie pol minutce dodac pokrojona papryke, chwilke podsmazyc, dodac oberzyne i znowu dac jej chwilke. Dodac pomidory z puszki, puszki oplukac odrobina wody i wylac do patelni. Rozkruszyc do sosu kostke rosolowa i mieszajac od czasu do czasu zagotowac.
Powstalym sosem zalac udka, naczynie przykryc i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( pieke z termoobiegiem ) na 1 1/2 godz.
Na 15-20 minut przed koncem pieczenia mozna zdjac pokrywke, zeby sos sie troche zredukowal.

Wspanialy dodatek do brazowego ryzu, kuskusu czy kaszy gryczanej.

Smacznego :)
Prześlij komentarz

Printfriendly