niedziela, 3 lipca 2016

Weganski krem czekoladowy z awokado


Weganski krem czekoladowy z awokado

W tym poscie zapraszam was na absolutnie niebianski i weganski, aksamitny krem czekoladowy.




Jako zdeklarowana czekoholiczka moge zapewnic was, ze ten krem to wspaniala, zdrowa alternatywa dla kuszacej nas wszedobylskiej czekolady. Chociaz gorzka czekolada zalecana w malych ilosciach tez podobno jest zdrowa to jednak zawiera tak szkoldliwe dla nas tluszcze trans no i cukier.
Krem, ktory dzisiaj wam polecam przygotowany jest na bazie awokado, ktore owszem rowniez jest kaloryczne, zawiera sporo tluszczu, ale jakze wartosciowego dla naszego organizmu. Nie bez powodu awokado zaliczane jest do tzw. grupy "Superfood".
Nastepny nieoceniony skadnik to daktyle bogate miedzy innymi w blonnik, witaminy, potas, zelazo, chrom, magnez, fosfor, antyoksydanty. Wyczytalam gdzies, ze palma daktylowa nazywana jest "Drzewem zycia".
No i oczywiscie czyste, ciemne kakao pelne antyoksydantow, nazywane przez Aztekow "Napojem Bogow", ktory wydluza zycie.
Krem jest bardzo sycacy, wiec jezeli macie ochote skonsumowac go jako deser to z podanej ilosci wystarczy go spokojnie na 2-3 porcje.
Mozecie zapakowac go do sloika i uzywac np. jako smarowidla do chleba czy nalesnikow. W lodowce spokojnie wytrzyma kilka dni o ile wczesniej nie zniknie, co jest bardziej prawdopodobne ;)
Po schlodzeniu krem ma dosyc ladna konsystencje, wiec mysle, ze spokojnie mozna by bylo ozdobic nim babeczki czy torcik ( ozdobna szpryca ).


 Skladniki:

10 suszonych daktyli
2 sredniej wielkosci dojrzale awokado
2 lyzki gorzkiego kakao
3-4 lyzki syropu z agawy

Daktyle zalac wrzatkiem i zostawic na jakies pol godzinki by zmiekkly, odsaczyc.
Awokado obrac, wyjac pestke i zmiksowac z daktylami i kakao w blenderze na gladka mase.
Doslodzic wg. uznania syropem z agawy lub innym naturalnym slodzikiem. Gotowe !
Jeszcze bardziej smakowity jest po schlodzeniu ;)

Smacznego :)



Weganski krem czekoladowy z awokado

Prześlij komentarz

Printfriendly