wtorek, 25 marca 2014

Zajaczkowe Magdalenki



Biszkoptowe zajaczki

Na te biszkopciki czailam sie juz od dawna. Skusil mnie przepis z tego bloga.
Nie mialam jednak formy na Magdalenki i tak czekalam az sie tej formy doczekam ... Pewnie bym jeszcze czekala ...



Dzisiaj urzadzilam dzien wypiekow dla mojej mamy, i gdy tak szalalam w kuchni to z czelusci szafki wykuknela na mnie forma, ktora kupilam w zeszlym roku i o ktorej oczywiscie praktycznie zapomnialam ...





I tak jak w zeszlym roku nie mialam na nia pomyslu, tak teraz natychmiast doznalam oswiecenia, ze przeciez moge upiec Zajaczkowe Magdalenki ;)
Upieklam ... Zrobienie ciasta zajelo 5 minut, pieczenie ok. 15. Biszkoptowe zajaczki wyszly naprawde pyszniutkie. Dziekuje Krystina za przepis :)
A wam bardzo polecam ! Duzym i malym ;) Polecam mamom, ktore chca zrobic swoim pociechom slodka przyjemnosc do szkolnej teczki ;) Zamiast Lubisi :)




Biszkoptowe zajaczki


Zmniejszylam ilosc skladnikow na moje potrzeby i zmienilam minimalnie ;)


Ciasto:

90 gram maki
2 jajka
60 gram cukru
60 gram miekkiego masla
2 lyzeczki esencji waniliowej ( w orginale jest 1 cukier wanilinowy )
3 lyzeczki pasty z kandyzowanej skorki pomaranczowej przepis tutaj lub skorka otarta z jednej sparzonej i wyszorowanej pomaranczy lub cytryny

Jajka ubic z cukrem, dodac skorke pomaranczowa i esencje waniliowa i zmiksowac. Dodac make i maslo i zmiksowac.
Forme wysmarowac roztopionym maslem, rozlozyc w formie rowno ciasto ( u mnie wyszlo akurat idealnie na 6 zajaczkow ) tj. 1 pelna lyzka na zajaczka ( zajaczek wypelniony do polowy ).
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 15 minut az bedzie ladnie zrumienione.
Wyciagnac zajaczki z formy i studzic na kratce.

Smacznego :)

Ps. Dla tych co mieszkaja w Holandii ... Zajaczkowa forme kupilam w AH.


Prześlij komentarz

Printfriendly