Muffiny z gruszka, kandyzowana skorka pomaranczowa i sosem dulce de leche |
Dulce de leche czyli kajmak
mozemy kupic gotowy albo w prosty sposob przygotowac sami.
Wystarczy schlodzona puszke mleka skondesowanego ( slodzonego ) wstawic do garnka, najlepiej polozyc pod nia sciereczke, zalac woda do przykrycia i gotowac na niewielkim ogniu ( ma sobie delikatnie pyrkac ) przez 2-3 godz, od czasu do czasu uzupelniajac wode tak zeby puszka byla caly czas przykryta. Po tym czasie puszke wyjac i zostawic do ostudzenia.
Muffinki ( 12 sztuk )
Do robienia muffinek nie uzywamy miksera, wystarczy lyzka :)
Skladniki suche:
250 gram maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
Skladniki mokre:
1 jajko
100 ml mleka
80 ml oleju slonecznikowego
1 lyzeczka esencji waniliowej
+ 100 gram cukru trzcinowego
Dodatkowo:
1 duza gruszka, obrana i pokrojona w drobna kostke
4 lyzeczki kandyzowanej skorki pomaranczowej
Skladniki suche czyli make, proszek i sode wymieszac lyzka w duzej misce.
Osobno wymieszac mokre czyli jajko z mlekiem, olejem, esencja waniliowa i cukrem.
Mokre wlac do suchych, wymieszac do polaczenia, dodac pokrojona gruszke i skorke pomaranczowa i jeszcze raz przemieszac.
Gotowe ciasto rozdzielic do wylozonej papilotkami formy na muffinki ( ok. 1 lyzka ciasta na papilotke ).
Wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20-25 minut ( do suchego patyczka ).
Wyjac z piekarnika, zostawic na chwile w formie, po czym wyjac muffinki z formy i pozostawic do ostygniecia na kratce.
Sos dulce de leche:
2 lyzki serka mascarpone
1 porzadna lycha kajmaku
zmiksowac, bedzie dosyc rzadkie, dlatego uwazam to bardziej za sos, mozna wstawic na chwile do lodowki, to odrobine zgestnieje. Przelozyc do rekawa cukierniczego i za pomoca ostrej koncowki wstrzyknac sos w muffinki. Muffinki posypac odrobina kandyzowanej skorki.
Przechowywac w lodowce w szczelnym pojemniku.
Smacznego :)
Muffiny z gruszka, kandyzowana skorka pomaranczowa i sosem dulce de leche |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz