Pasta z pieczonych warzyw |
Skladniki:
2 baklazany
4 czerwone papryki
2 srednie pomidory
1 glowka czosnku
odrobina oliwy
ziola prowansalkie
ocet balsamiczny
sol, pieprz
Warzywa pokroic w dosyc gruba kostke, czosnek obrac. Wszystko wlozyc do sporego naczynia zaroodpornego, skropic oliwa, octem balsamicznym, posypac, sola, pieprzem i ziolami.
Piec az warzywa zmiekkna ok. 1 godz. w 180 stopniach z termoobiegiem, w miedzyczasie przemieszac. Gotowe warzywa zblendowac.
Mozna wlozyc do sloikow i zapasteryzowac w piekarniku. Wychodzi mi ok. 4 srednie sloiczki.
Sucha pasteryzacja czyli pasteryzowanie w piekarniku:
Sloiki ustawiamy na blasze wylozonej sciereczka, wstawiamy do zimnego piekarnika, piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni, od momentu nagrzania piekarnika pasteryzujemy je przez 30 minut, po tym czasie wylaczam piekarnik i zostawiam je w nim do calkowitego ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz