Ciasto robi sie podobnie jak ciasto parzone tyle, ze po ostudzeniu dodaje sie do niego ubite na sztywno bialka. Bliny maja naprawde bardzo lekka, kremowa konsystencje.
Bliny kremowe |
Bliny kremowe:
175 gr maki pszennej
25 gr masla
4 jajka
25 gr cukru
375 ml mleka
olej lub maslo klarowane do smazenia
Make przesiac, w garnku rozpuscic maslo, dodac mleko, zoltka, cukier i make. Caly czas mieszajac trzepaczka podgrzewac na malym ogniu az zgestnieje.
Ciasto odstawic do wystygniecia, gdyby zostaly w ciescie jakies grudki to po wystudzeniu mozna je jeszcze przemiksowac mikserem.
Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli. Delikatnie wmieszac partiami w ostudzone ciasto. Na rozgrzanej patelni z tluszczem formowac nieduze placuszki, smazyc na malym gazie z obu stron.
Podawac z czym dusza zapragnie ;) U mnie z sosem truskawkowym :)
Smacznego :)
Bliny kremowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz