Pyszna zupka tetniaca cudownym likopenem***. Gesta, pozywna, zdrowa, mozna zajadac sie bezkarnie a do tego jeszcze smaczna ;)
Uwiebiam te zupke za smak, bogactwo witamin i latwosc wykonania.
Jest to tak naprawde przepis z przeslaniem ;) Bo od jakiegos juz czasu dokladnie przygladam sie temu co jem i jak jem i chcialabym podzielic sie tym dalej ;) Notatke na temat co to takiego jest likopen znajdziecie pod przepisem :)
Zupa pomidorowo - warzywna ( likopenowa ) |
Skladniki:
2 laski selera naciowego
2 srednie marchewki
3-4 ziemniaki
1 cebula
1 zabek czosnku
2 puszki pomidorow w kawalkach ( razem 800 g )
1 duza lyzka przecieru pomidorowego
900 ml bulionu ( warzywnego lub drobiowego )
1 czubata lyzka lubczyku lub ziol prowansalskich ( daje to co akurat mam )
troche oliwy
sol, pieprz
Seler naciowy i marchewke pokroic w drobna kostke.
Ziemniaki pokroic w taka kostke jak do zupy.
Cebule rowniez pokroic w drobna kostke.
W garnku rozgrzac troche oliwy, wrzucic cebulke i wycisniety zabek czosnku, podsmazyc.
Dodac seler i marchewke, znow krociotko podsmazyc.
Dodac ziemniaki, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, bulion, ziola.
Wymieszac i gotowac jakies 20-30 min. az warzywa zmiekna. Pod koniec gotowania mozna dodac jeszcze raz troche ziol, doprawic sola i pieprzem.
Smacznego :)
Likopen ***
jest bardzo silnym antyoksydantem i pelni wazne funkcje w naszym organizmie. Antyoksydanty to inaczej przeciwutleniacze. Usuwaja z naszego organizmu nadmiar wolnych rodnikow.Jaki jest wplyw likopenu na nasz organizm ?
Spowalnia procesy starzenia i niweluje negatywny wplyw promieniowania UV na skore.
Chroni nas przed chorobami takimi jak rak ( przede wszystkim rak prostaty, rak piersi, rak trzustki, macicy i pluc ). Ale tez przed miazdzyca, zawalem serca, udarem i osteoporoza.
Dodatkowo zapobiega stanom zapalnym naczyn krwionosnych, zwieksza elastycznosc tetnic, normalizuje cisnienie, obniza zly cholesterol.
- najwiecej likopenu zawieraja pomidory ale znajdziemy go rowniez w czerwonych grejpfrutach, arbuzach i owocach dzikiej rozy
- ciekawostka jest, ze pomidor to jest jedyne warzywo, ktore nie traci a zyskuje po obrobce termicznej tzn., ze w przetworzonych pomidorach znajduje sie duzo wiecej likopenu niz w surowych. A wiec pamietajcie, ze przecier pomidorowy, ketchup ( dobrej jakosci ) czy pomidory w puszce sa zdrowe !
- przyswajalnosc likopenu poprawia tlusz dlatego np. do pomidorow warto jest dodac troche oliwy
A wiec jesli chcesz dluzej zachowac urode i mlodosc i byc zdrowy to jedz pomidory !!! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz