Wersji tej zapiekanki mam kilka a dzisiaj podam wam przepis na baklazan zapiekany w pomidorach z puszki, mozarella i wedzona papryka.
Baklazan zapiekany w sosie pomidorowym z mozarella |
Skladniki:
1 baklazan
2 dojrzale pomidory
1 puszka pomidorow w kawalkach ( 400 g )
1 kulka mozarelli
oliwa
duza szczypta wedzonej papryki w proszku *** ( np. firmy prymat, w Holandii do kupienia w AH w czerwonej puszeczce La Chinata smoked paprika powder )
1/2 lyzeczki slodkiej papryki
1 plaska lyzeczka cukru trzcinowego
2 lyzeczki octu balsamico
ziola prowansalskie
sol, pieprz
Baklazana pokroic w dosyc cienkie plastry, oproszyc sola i pieprzem i zgrillowac na rorgrzanej patelni z odrobina oliwy.
Sos:
Na gleboka zimna patelnie nalac troche oliwy, dodac drobno posiekany czosnek, papryke slodka i papryke wedzona i podgrzewac na niewielkim ogniu az czosnek delikatnie tylko sie zarumieni.
Dodac pokrojonego w drobna kostke swiezego pomidora i cukier i podsmazyc przez chwilke.
Nastepnie dodac pomidora z puszki, ocet balsamico, doprawic sola i pieprzem i dusic bez przykrycia az sos nieco sie zredukuje i nabierze smaku ( sos powinien byc gesty, nie powinno byc w nim wody ). Pod koniec dodac 1 lyzke ziol prowansalskich.
Baklazan ulozyc w naczyniu zaroodpornym ( 2 mniejsze lub jedno srednie naczynie ), zalac sosem, na wierzch ulozyc pokrojona w plastry mozarelle, skropic octem balsamicznym, oproszyc ziolami prowansalskimi.
Zapiekac 20-25 min. w 180 stopniach z termoobiegiem ( 200 stopni bez termoobiegu ).
Smacznego :)
*** papryka slodka wedzona to slodka papryka w proszku ale o unikatowym, dymnym aromacie. Znakomite uzupelnienie potraw kuchni srodziemnomorskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz