Tarta orzechowo karmelowa |
Ciasto:
250 gram maki pszennej
250 gram cukru ( mieszkajacym w Holandii polecam uzycie witte albo lichte basterdsuiker, tym ktorzy beda mieli problem z dostaniem takowego polecam uzycie zwyklego, drobnego cukru do wypiekow )
1 jajko L
150 gram zimnego masla pokrojonego w kostke
szczypta soli
Nadzienie:
220 gram orzechow wloskich ( uprazonych )
250 ml slodkiej smietany ( powyzej 30 % )
* troszke mleka do posmarowania
Make, sol i polowe cukru przesiac.
Dodac zimne maslo, jajko i szybko zagniesc gladkie ciasto.
Mozna podsypac dodatkowa garscia maki, ciasto dosyc mocno sie klei.
Zawinac w folie spozywcza i wlozyc na godzine do lodowki.
Odlozyc 12 orzechow do dekoracji, reszte posiekac na grubo.
W rondelku z grubym dnem rozpuscic na malym gazie pozostaly cukier. Zrobic karmel, cukier ma ladnie zbrazowiec, ale uwaga zeby nie wyszedl zbyt ciemny, bo bedzie gorzki.
Wlac smietane i pozostawic na malutkim ogniu, mieszajac od czasu do czasu az wszystko dokladnie sie rozpusci.
Dodac posiekane orzechy, zagotowac i pogotowac jeszcze jakas minutke.
Forme 23 cm wysmarowac roztopionym maslem.
Schlodzone ciasto podzielic.
2/3 ciasta rozwalkowac pomiedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek ok 25 cm.
Wykleic nim dno tortownicy z ok. dwucentymetrowym randem.
Ciasto jest dosyc delikatne i bedzie sie rwac, nie szkodzi, wystarczy pozlepiac ;)
Wylozyc orzechowo-karmelowy farsz, wyrownac.
Rozwalkowac pozostala czesc ciasta, przykryc tarte i zlepic brzegi.
Jesli zostalo odrobine ciasta to mozna zrobic kilka listkow i udekorowac wierzch.
Tarte wstawic do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec 30 min., po tym czasie wyjac, rozlozyc na niej pozostale orzechy i wstawic do piekarnika na jeszcze 10 minut.
Polecam jeszcze ciepla z kulka lodow waniliowych, smietankowych lub cynamonowych ... Smacznego :)
Tarta orzechowo karmelowa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz