Do zrobienia biszkoptu uzylam cake flour ( ned. cakemeel * ), tzw. maki do ciast. Jest nieco lzejsza niz zwykla maka przez dodatek mazeiny ( skrobi kukurydzianej ) i proszku do pieczenia. Jesli nie macie dostepu do takiej maki to mozna bardzo latwo przygotowac ja samemu:
255 gram maki pszennej + 45 gram mazeiny + 1 lyzeczka proszku do pieczenia
Wszystko dobrze wymieszac i gotowe.
W Holandii cakemeel mozna kupic np. w AH.
![]() |
Pandan cakerol z kremem kokosowym z mascarpone |
![]() |
Pandan cakerol z kremem kokosowym z mascarpone |
Biszkopt:
70 gram cake flour
30 gram mazeiny
100 gram drobnego cukru do wypiekow
4 jajka L ( rozdzielic bialka od zoltek )
50 gram miekkiego masla
szczypta soli
1 lyzeczka pasty pandan
50 ml gestego mleka kokosowego
+ cukier puder do posypania i bawelniana sciereczka ( do wycierania naczyn, czysta ;)
Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli, dodac pod koniec jedna lyzke cukru i jeszcze raz zmiksowac.
Zoltka ubic dobrze z reszta cukru na puszyta mase, dodac miekkie maslo, zmiksowac.
Dodac mleko kokosowe i paste pandan i ponownie zmiksowac do polaczenia skladnikow.
Do masy z zoltek przesiac make wymieszana z mazeina. Delikatnie wymieszac szpatulka.
Bialka dodac na 3 razy za kazdym razem delikatnie wymieszac do polaczenia skladnikow.
Plaska blache ( 34x30 cm ) wylozyc papierem do pieczenia, wylac ciasto i wyrownac ( dociagajac do brzegow ). Piec 10-12 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Upieczone ciasto wyjac od razu z piekarnika, posypac wierzch cukrem pudrem, przykryc sciereczka, na sciereczke polozyc deske do krojenia i calosc odwrocic.
Teraz zdjac delikatnie papier z ciasta i znow posypac ciasto cukrem pudrem. Z pomoca sciereczki zwinac ciasto w rulon i pozostawic tak do calkowitego wystudzenia.
* Ciasto powinno zawijac sie jeszcze gorace, po wystudzeniu moze pekac. Cukier puder zapobiega sklejaniu sie ciasta.
Gdy ciasto stygnie mozna przygotowac krem.
Krem kokosowy z mascarpone:
250 gram serka mascarpone
45 gram wiorek kokosowych
2 lyzki cukru pudru
1 lyzeczka esencji waniliowej lub Malibu
1 lyzka oleju slonecznikowego
Wiorki kokosowe krotko podprazyc na suchej patelni i ostudzic. Uwaga! Szybko zmieniaja kolor!
Zmiksowac, krotko, tylko do polaczenia z serkiem mascarpone i reszta skladnikow.
Ostudzony biszkopt odwinac delikatnie ze sciereczki, posmarowac kremem i zwinac.
Zawinac scisle w folie spozywcza jak cukierek i wlozyc do lodowki na jakies 2-3 godz.
Przechowywac w lodowce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz