Korzenne babeczki z dzemem malinowym |
Ciasto:
125 gram miekkiego masla
125 gram cukru
125 gram maki samorosnacej ( przepis na make znajdziecie tutaj )
2 jajka
2 lyzki mleka
2 lyzki kakao
2 lyzeczki przyprawy do piernikow
Dodatkowo:
dzem malinowy ( lub inny dowolny )
cukier puder do dekoracji
Polewa czekoladowa:
100 gram mlecznej czekolady
30 gram masla
Przygotowanie ciasta:
Jajka, mleko i maslo wyjac odpowiednio wczesniej z lodowki zeby osiagnely temperature pokojowa.
Make, kakao i przyprawy wymieszac i przesiac, odlozyc.
Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase.
Dodac jedno jajko i dokladnie zmiksowac.
Dodac drugie jajko, ponownie zmiksowac.
Wsypac przesiana make z przyprawami i wymieszac calosc dokladnie szpatulka, juz nie miksowac.
Forme do babeczek wylozyc papilotkami. Nalozyc do wszystkich po pol lyzki ciasta.
Na ciasto nalozyc po 1 lyzeczce dzemu.
Rodzielic reszte ciasta na wierzch babeczek, tak zeby przykrylo dzem.
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Babeczki wystudzic na kratce.
Przygotowanie polewy:
Czekolade polamac na kostkii razem z maslem rozpuscic w kapieli wodnej.
Ciepla nalozyc na ostudzone babeczki, w miare rowno rozsmarowac. Poczekac az zastygnie i udekorowac cukrem pudrem.
Ps. Jezeli chcecie przygotowac te pierniczkowe babeczki na swieta to mozecie upiec je juz teraz i nastepnie zamrozic. Osobiscie wole takie rozmrozone bo sa bardziej wilgotne ;)
Informacja dla mieszkajacych w NL ... szablony do dekoracji babeczek kupilam w AH.
Smacznego :)
Korzenne babeczki z dzemem malinowym |
1 komentarz:
Twoje babeczki to bardzo świąteczna, aromatyczna propozycja, warto spróbować w okresie zimowym. Mnie ostatnio zaskoczył przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ bo jest bardzo prosty i jednocześnie efekt niezwykle efektowny. Serdecznie polecam!
Prześlij komentarz