Babeczki z lemon curd i ricotta ... delikatne, cytrynowe i kremowe :)
Dodatkowo lubie w nich to, ze idealnie nadaja sie do pieczenia w ozdobnych foremkach ... ladnie trzymaja ksztalt i latwo daja sie wyciagnac z formy po upieczeniu.
Do babeczek mozna dodac oczywiscie jagody lub borowki amerykanskie, jak w przepisie na babke ( 150 gram ), ja tym razem zrobilam bez.
* Przepis na lemon curd znajdziecie tutaj ( w Holandii do kupienia np. w AH ).
* W przepisie uzylam maki samorosnacej, jak przygotowac taka make znajdziecie tutaj.
Cytrynowe babeczki z lemon curd i serkiem ricotta |
Babeczki:
250 gram maki samorosnacej
130 gram miekkiego masla
50 gram cukru
1 jajko
5 lyzek lemon curd
250 gram serka ricotta
Foremki do babeczek wysmarowac roztopionym maslem.
Maslo, cukier i lemon curd zmiksowac na puszysta mase.
Dodac jajko, zmiksowac.
Dodac ricotte, zmiksowac.
Make dodac w 2 lub 3 partiach ( juz nie miksowac ), wymieszac delikatnie szpatulka.
Ciasto rozdzielic do foremek ( nakladamy do 3/4 wysokosci ), wyrownac.
Piec 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Dlugosc pieczenia jest zalezna od wielkosci foremek jakich uzyjemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz