Przepis na wykonanie makaronikowych ciasteczek bazy znajdziecie tutaj.
Makaroniki z kremem z mango curd |
Krem z mango:
250 gram dojrzalego mango ( uzylam mrozonego )
szczypta soli
sok z pol cytryny
1/4 szklanki cukru
2 lyzeczki maki ziemniaczanej
3 zoltka
50 gram masla w temperaturze pokojowej
Mango rozmrozic i zmiksowac na puree.
Wymieszac w niewielkim rondelku razem z cukrem, zoltkami, szczypta soli i sokiem z cytryny.
Podgrzewac na malym gazie caly czas mieszajac do momentu "przed zagotowania", zdjac z gazu, dodac make ziemniaczana rozmieszana w odrobinie zimnej wody.
Wymieszac, postawic na gaz i gotowac mieszajac az zgestnieje.
Zdjac z gazu, dodac maslo i dobrze wymieszac.
Przelozyc do miseczki, przykryc folia spozywcza. Przechowywac w lodowce.
Tip! Makaroniki wole posmarowac kremem tak co najmniej 2 godziny przed spozyciem, wtedy fajnie zmiekna ale ciagle nie traca na chrupkosci. Smaruje kremem i przechowuje w lodowce.
Makaroniki z kremem z mango curd |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz