Sorbet truskawkowo-rabarbarowy |
Skladniki:
200 gram truskawek
200 gram rabarbaru
1/2 lyzeczki imbiru w proszku lub kawalek swiezego startego
5 lyzek cukru trzcinowego +/-
Rabarbar umyc, obrac pokroic na niewielkie kawalki, wlozyc do naczynia zaroodpornego, posypac 2 lyzkami cukru i zapiekac 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W tym czasie zmiksowac truskawki z reszta cukru.
Wyjac upieczony rabarbar, przestudzic, wlozyc do blendera razem z powstalym sokiem i rowniez zmiksowac.
Zmiksowany rabarbar mozna przetrzec przez sitko ale wg. mnie nie ma takiej potrzeby.
Wymieszac z truskawkami, dodac imbir, wymieszac i sprobowac czy jest wystarczajaco cukru ;)
Rozlac do pojemnikow i mrozic przez kilka godzin.
Smacznego :)
Sorbet truskawkowo-rabarbarowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz